*
Foods and Starch
**
Besinlerde Nişasta Tayini
***
UYARILAR:
İyod Çözeltisinin Hazırlanması:
UYGULAMALAR:
Kesilmiş patates, elma, soğan, havuç, haşlanmış katı yumurta vb besinler ile uygulamalar yapabilirsiniz.
ANİMASYON:
Hazırlayan: Yavuz Yılmaz
***
UYARILAR:
İyod Çözeltisinin Hazırlanması:
- İyod, okul laboratuvarlarına şişelenmiş "granül iyod" olarak gönderilmektedir.
- Granül iyod süblimleşme yaptığı için açıkta tutulmamalıdır.
- Çözelti hazırlamak için saf su veya musluk suyu kullanılabilir.
- 500 ml su için bir çay kaşığı granül iyod kullanılabilir.
- İyod suda çözünmez ve granül iyodun su ile karışması uzun zaman alır; karışım bir kaç gün önceden hazır edilmelidir.
- Fiziksel karıştırma ile karışma süreci hızlandırılabilir.
- İyotun suda çözünürlüğü zayıf olup su yerine kolayca bulunabilecek bir organik çözücü örneğin ETANOL kullanılması çok daha çabuk ve iyi sonuç verir.
- Etanol iyot karışımı (1000 ml etanol + 20 gram iyod) iyot tentürü veya tentürdiyodun da esasını oluşturur.
- Okulunuzda granül iyod bulunmuyor ise deneylerinizde iyot çözeltisi yerine TENTÜRDİYOT kullanabilirsiniz, bu durumda da aynı sonuçlar elde edilecektir.
UYGULAMALAR:
Kesilmiş patates, elma, soğan, havuç, haşlanmış katı yumurta vb besinler ile uygulamalar yapabilirsiniz.
Nişasta az yoğun ise mavi, çok yoğun ise mor renk verecektir.
ANİMASYON:
Hazırlayan: Yavuz Yılmaz
Yorumlar
Yorum Gönder