Nişasta Tayini


*
Foods and Starch
**
Besinlerde Nişasta Tayini
***

UYARILAR:

İyod Çözeltisinin Hazırlanması:

  • İyod, okul laboratuvarlarına şişelenmiş "granül iyod" olarak gönderilmektedir.
  • Granül iyod süblimleşme yaptığı için açıkta tutulmamalıdır.
  • Çözelti hazırlamak için saf su veya musluk suyu kullanılabilir.
  • 500 ml su için bir çay kaşığı granül iyod kullanılabilir.
  • İyod suda çözünmez ve granül iyodun su ile karışması uzun zaman alır; karışım bir kaç gün önceden hazır edilmelidir. 
  • Fiziksel karıştırma ile karışma süreci hızlandırılabilir.
  • İyotun suda çözünürlüğü zayıf olup su yerine kolayca bulunabilecek bir organik çözücü örneğin ETANOL kullanılması çok daha çabuk ve iyi sonuç verir.
  • Etanol iyot karışımı (1000 ml etanol + 20 gram iyod) iyot tentürü veya tentürdiyodun da esasını oluşturur.
  • Okulunuzda granül iyod bulunmuyor ise deneylerinizde iyot çözeltisi yerine TENTÜRDİYOT kullanabilirsiniz, bu durumda da aynı sonuçlar elde edilecektir. 


UYGULAMALAR:

Kesilmiş patates, elma, soğan, havuç, haşlanmış katı yumurta vb besinler ile uygulamalar yapabilirsiniz.




Nişasta az yoğun ise mavi, çok yoğun ise mor renk verecektir.

ANİMASYON:




Hazırlayan: Yavuz Yılmaz


Yorumlar