CRISPR / Cas9 Nedir?

Gen therapy


CRISPR, gen-düzenleme aracı olmadan önce bir hayata sahipti.
***


CRISPR/Cas9 biyoteknolojinin göz kamaştırıcı yıldızı: DNA'nın yapısını tamamen ve kesin bir şekilde değiştirebilen güçlü ve yeni bir araç.

Hastalıklar, dayanıklı bitkiler, sıtmaya dayanıklı sivrisinekler veya daha fazla biyoteknoloji için gelecek vadetmektedir. Her hafta yeni CRISPR bulguları bilimsel dergilerde yayımlanmaktadır. Mahkemelerde, üniversiteler patentler için savaşıyorlar. Medya, bu oyun değiştiricisinin ahlaki sonuçları hakkında neredeyse her gün endişeleri dile getiren yayımlar yapıyor.


****

CRISPR-Cas9 Nedir?

CRISPR-Cas9 genetikçilerin ve tıp araştırmacılarının, genomun çeşitli kısımlarına ekleme, çıkarma ya da DNA dizilimininde değişim yapmalarına olanak tanıyan özgün bir teknolojidir. Şu anda varolan en basit, çok yönlü ve duyarlı genetik manipülasyon yöntemi olduğundan, bilim dünyasında büyük ilgi görmektedir.

İki kısımdan oluşmaktadır:

1- İki DNA ipliğini belirli yerlerden kesebilen “moleküler bir makas”.

2- gRNA veya DNA nın hangi kısımının kesileceğini belirleyen rehber RNA

****

Ancak CRISPR'nin daha az parıltılı hatta sıradan bir yüzü de var. CRISPR teknolojisinin arkasındaki biyoloji, çıplak gözle görülemeyen öfkeli bir savaştan gelmektedir.

CRISPR’nin denizaltında yaşayan arkelerden insan sümüğünde bulunan bakterilere kadar örnekleri görülebilecek mikrobiyal bir kökene sahip. Milyarlarca yıldır tek hücreli organizmalar, bunlara saldıran ve tek bir damla deniz suyunun 10 milyonu bulabilen virüsler ile birlikte yaşarlar. Doğal CRISPR sistemleri bahsi geçen yaşam ve mücadelede büyük rol oynamaktadır. Bunlar, hücrelere giren virüsleri esasen kataloglayan gözlemciler gibi davranırlar. Bir virüs tekrar ortaya çıkarsa, hücre ve yavruları onu tanıyabilir ve yok edebilir. Bu sistemi incelemek, biyolojistlere ekoloji, hastalık ve dünyadaki genel yaşam işleyişi hakkında çok şey öğretecektir.
KAYNAK

https://www.sciencenews.org/article/crispr-had-life-it-became-gene-editing-tool


Yorumlar