Osteokalsin Nedir?


*
Skeleton, Hormone
**
İskeletimiz, iç salgı bezi görevi de yaptığı belirlendi. Kemiklerimiz iştahınızı ve metabolizmanızı etkiliyor.
***


İskeletiniz kaslarınızı ve diğer dokularınızı destekleyen destekleyici bir yapıdan daha fazlasıdır. Kemiklerimiz hormonlar da üretmektedir. Montreal Klinik Araştırma Enstitüsü (IRCM) araştırmacısı ve Montréal Tıp Fakültesi profesörü Mathieu Ferron son on yılda osteokalsin adı verilen bir kemik hormonu incelemektedir.

Kemiklerimiz tarafından üretilen osteokalsin şeker ve yağ metabolizmasını üzerinde etkilidir.

The Journal of Clinical Investigation dergisinde yayınlanan yeni bir makalede, Ferron ve ekibi osteokalsinin nasıl çalıştığını açıklayan yeni bulgularını ortaya koydular. Keşif, tip 2 diyabet ve obeziteyi önleme konularında yardımcı olabilir.

Bir endokrin organ olarak kemik

Hormonların kemikler üzerindeki etkileri uzun zamandır bilinmektedir. Moleküler fizyoloji araştırmaları uzmanlarından Ferron, "Kadınların menopoz sürecinde osteoporozdan nasıl mustarip oldukları tipik bir örnektir" diyor.

Kemiğin kendisinin diğer dokuları etkileyebileceği fikri ise sadece birkaç yıl önce osteokalsin bulgusu ile ortaya çıktı. Kemik hücreleri tarafından üretilen bu hormon, şekerin daha kolay metabolize olmasını sağlamaktadır.

"Osteokalsin'in işlevlerinden biri, insülin üretimini artırmaktır. Bu durum da kan şekeri seviyelerini düşürmektedir. Ferron, "Enerji tüketimini arttırmak obeziteye karşı koruyucudur" demektedir.

Çalışmalar, bazı insanlar için osteokalsin kan konsantrasyonundaki değişikliklerin diyabet gelişimini engellediğini gösterdi. Bu koruyucu özellikler Ferron'un bu hormonun nasıl işlediğine olan ilgisini daha da artırmıştır.

Hormon makası

Osteokalsin, osteoblastlar tarafından üretilir; aynı hücreler kemiklerimizin yapımından da sorumludur. Hormon kemikte birikir ve sonra bir seri kimyasal tepkime ile kan içine salınır. IRCM ekibi bu önemli aşamaya odaklanmıştır.

Ferron konu hakkında bilgi vermeye devam ederek, " Osteoblastlardaki osteokalsin ilk üretildiğinde inaktif formdadır " diyor. "Bizim ilgilendiğimiz husus ise osteokalsin'in nasıl aktif hale geldiğini anlamaktı."

IRCM laboratuarı, moleküler makas gibi davranan bir enzimin gerekli olduğunu gösterdi. İnaktif osteokalsin, aktif osteokalsinden farklı olarak ilave bir parça daha bulundurmaktadır.

Araştırmacılar farelerde, söz konusu parçanın kesilmesinden sorumlu olabilecek farklı enzimleri inceledi. Ferron'un ekibi ilgili enzimi tespit etmeyi başardılar: bu enzim furin olarak adlandırılmaktadır. Furin, osteokalsinin aktif hale gelmesine neden olur ve hormon daha sonra kana salınır.

Ferron, " Kemik hücrelerinde furin yokluğunda da inaktif osteokalsin oluşum ve salınımının devam ettiğini, ancak bu durumun kan şeker düzeyini artırdığı ve enerji harcaması ve insülin üretiminin düşüşüne neden olmaktadır" demektedir. Bu "makas"ı ortadan kaldırmak ise beklenmedik bir etkiye sahip. Bu durumda farelerin iştahı azalmaktadır.

Ferron, " Sonuçlarımız gıda alımını (iştah) kontrol edici etkileri olabilecek yeni bir kemik hormonunun varlığına işaret ediyor " dedi.

KAYNAK

https://medicalxpress.com/news/2017-11-bones-affect-appetiteand-metabolism.html

Yorumlar