SÜMBÜLGİLLER


*
**
Familya: Hyacinthaceae (Sümbülgiller)
***

SÜS BİTKİSİ OLARAK YETİŞTİRİCİLİĞİ

Genellikle süs için yetiştirilen sümbüller 15-20 cm boyundadır. Parlak yeşil yapraklı ince ve uzun salkım çiçekli hoş kokulu çok yıllık soğanlı bitkilerdendir.

Hoş kokulu çiçekleriyle en sevilen süs bitkilerinden biridir. Akdeniz kıyılarında ve Afrika’nın tropik kesimlerinde yabani olarak yetişen 30 kadar türü daha bulunur. Bahçe sümbüllerinin çoğu mor çiçekli sümbül türünden elde edilmiştir. Sümbül çiçekleri ince ve düzgün yaprak demetinin tam ortasında çıkan bir çiçek sapının ucunda açar. Dik salkımlar oluşturan hoş kokulu ve çansı çiçeklerin renkleri mavi, mor, sarı, kırmızı, pembe ya da beyazdır. Çiçekler yalınkat ya da katmerlidir.

Önemli sümbül çeşitleri şunlardır.
Mor: Mavinin eşsiz tonları ile bahçelerde yarattığı zengin görüntüsü kadar, kokusu ile de arazi ve vazolarda egzotik bir hava yaratır.

Pembe: Tatlı ve baharatlı eşsiz kokusu ile bulunduğu ortamda romantik bir hava oluşturur.

Beyaz: Tatlı ve baharatlı eşsiz kokusu ve saf beyazlığı ile vazolarda baharın tazeliğini yaşatır.

Toprak ve Gübre İsteği
Süzek, hafif, tuzluluk derecesi düşük ve su tutma kapasitesi yüksek olan topraklarda sümbül yetiştiriciliği yapılır. Toprak pH değeri 6-7 olmalıdır. Sera içerisine dikilecek soğan boyutu 12 cm ve üzeri olmalıdır. Dikim sonrası soğanların üzeri 1 cm toprak ya da ince kum ile örtülür. Dikim sonrası toprak sıcaklığı 16-19 0C olmalıdır. Sıcaklığın yükselmesi bitki gelişmesi yönünden olumsuz etki yapar.

Gerekli toprak analizleri yapıldıktan sonra bitkinin gereksinim duyduğu besin madde miktarları saptanır. Bundan sonra bir gübreleme yapılması önerilir. Genelde dikimden 2-3 hafta önce 40 kg kompoze gübre hesabıyla amonyum sülfat ile gübreleme yapılır.

Seralarda yapılan sümbül yetiştiriciliğinde toprak sıcaklığının 13 0C olması gerekir. İlerleyen dönemlerde sera içi sıcaklığın 7 0C olması istenir. Sümbül soğanları dikime hazır halde ise eylül ayının ortalarına doğru dikim yapılmalıdır. Dikime hazır olmayan sümbül soğanları için ekim tarihi çiçeklenme ve olgunlaşma süresine bağlıdır. Bu süre ekim ortaları ve ocak başına kadar devam eder. Eğer kökler dışarıda ise dikim aralık başına kadar devam eder.

BAZI SÜMBÜL TÜRLERİ
1- Bellevalia anatolica (yamaç sümbülü)   e n d e m i k

2- Bellevalia clusiana (kırsümbülü) e n d e m i k

3- Bellevalia crassa (başak sümbül) e n d e m i k

4- Bellevalia dubia (seyrek sümbül)

B. dubia subsp. Boissieri (seyrek sümbül)

5- Bellevalia edirnensis (Edirne sümbülü)

6- Bellevalia fominii (benli sümbül)



7- Bellevalia forniculata (yağlıca) e n d e m i k



8- Bellevalia glauca (puslu sümbül)

9- Bellevalia gracilis (aktepeli)  e n d e m i k


10- Bellevalia kurdistanica (alaca sümbül)

11- Bellevalia leucantha (kuş sümbülü)  e n d e m i k

12- Bellevalia longipes (saçak sümbül)



13- Bellevalia longistyla (kelleli sümbül)


14- Bellevalia macrobotrys (koca sümbül)

B. macrobotrys subsp. Macrobotrys (koca sümbül)

15- Bellevalia mathewii (gevne sümbülü)  e n d e m i k

16- Bellevalia modesta (tarla sümbülü) e n d e m i k

17- Bellevalia montana (bayır sümbülü)

18- Bellevalia olivieri (kirli sümbül)

19- Bellevalia paradoxa aşpenceri

20- Bellevalia rixii (çuh sümbülü) e n d e m i k

21- Bellevalia speciosa  (saplı sümbül)

22- Bellevalia tauri (güney sümbülü) e n d e m i k

23- Bellevalia trifoliata   (öküz sümbülü)


Yorumlar