Minyatür Bahçecilik


 


*
miniature garden
**
Minyatür Bahçe Nedir?

Kıymetli hediyeler küçük paketler ile gelir: Minyatür bir bahçe gerçek bahçenin belirli ölçekler ile küçültülmüş örneğidir.

Minyatür bahçeler cüce ağaç ve çalılarım kullanılması ile yapılmaktadır. Minyatür bahçe bitkileri küçük yapraklı, yavaş büyüyen bitkiler olup ışık ve su gereksinimleri dikkate alınarak hazırlanan zemin ile uyumlu olmalıdırlar.

Gerçekçi bir görünüm kazandırmak, sürdürülebilir ve yaşayan bir sistem oluşturmak için kullanılacak aksesuar ve diğer unsurların gerçek boyutlarına uygun ölçekler ile küçültülmüş ve ölçekli biçimde yerleştirilmiş olmalıdır.


Nerede Yapılabilir?

Doğru bitkilerin seçilmesi durumunda her yerde yapılabilir.

Bitkiler belirli koşullar altında evrimleşir ve yaşama ortamının özel koşullarının devamına gereksinim duyarlar. Bitkiler biz insanlar gibi özel bazı ihtiyaçlarının karşılanması durumunda yaşamlarını sürdürebilir.

Bitkilerin direk güneş, gölge, dolaylı ışık, nemli veya kuru toprak, iç ortam ve dış ortam sıcaklık vb gereksinimleri karşılanmalıdır.


İç ve Dış Ortam Bitkilerinin Farkları Nedir?

İç ortam bitkileri yaklaşı 15oC düzeyinde tüm yıl boyunca süreklilik gösteren “tropikal” sıcaklığa gereksinim gösterirler. Kış şartlarında ve dış ortamda canlı ve yeşil kalabilen bitki türleri ise aha sınırlı sayılarda kalmaktadır.


Minyatür Bahçe Bitkileri Hangi Hızlarda Büyür?

Farklı bitkilerin büyüme hızları farklıdır ve minyatür bahçe oluşturulurken bu husus dikkate alınmalıdır. Daha yavaş büyüyen bitkilerin dikimi daha önce yapılmalıdır.


Minyatür Bahçe Yapımında Ot Kullanılabilir mi?

Minyatür bitkileri taklit eden veya bu bitkilere benzerlik gösteren biberiye gibi otlar mevsimine uygun olarak kullanılabilir. Lavanta bitkisi de bu amaçla kullanılabilecek bitki türlerindendir.


Münyatür Bahçeler Ne Kadar Süre İle Yaşatılabilir?

Minyatür bahçeler uzun yıllar yaşatılabilir. 10 yıl veya daha uzun süreler yaşatılan minyatür bahçeler bulunmaktadır. Kap içerisinde oluşan kalabalık kök yapısı bazı bitkiler için sorun oluşturmayabilir ancak bazı bitkilerin yeniden dikimi gerekebilir.



Yorumlar