Mikrobiyom



*
Human, microbiome
**
MİKROBİYOM (Microbiota)


İnsan vücudunun yapı ve canlılık işlevleri ile uyumlu (özellikle genel işleyişi destekleyici ve tamamlayıcı olarak görev yaparlar) biçimde bulunan mikroorganizma topluluğuna verilen isimdir.






Vücut yapısı ve işlevleri ile uyumlu ve destekleyici olması nedeniyle mikrobiyom ve insan vücudu arasındaki ilişkiler simbiyoz kavramına dahil edilmektedir.




2007 yılında başlatılan İnsan mikrobiyom projesi (Human Microbiome Project) kapsamında yapılan çalışmalar ile 9271 tür bakteri ve binlerce diğer bir hücreli canlılardan oluşan bir kütüphane ortaya konulmuştur.



Farklı vücut bölgelerindeki bakteri türleri çok önemli düzeyde değişkenlik gösterse de metabolik yolaklar genelde korunmaktadır. Bu durum insan vücudu ile mikrobiyom arasındaki simbiyozun belirli genel hatlar üzerinde geliştiği biçiminde yorumlanabilir.

İnsan viromu

Başta bağırsakar olmak üzere bakterilerin çokca bulunduğu vücut kısımlarında büyük sayılarda virusunda buunduğu görülmektedir. Bu virusların çoğunluğu ise bakteriyofajlardır. Bakteriyofajların bakteriler arasında toksin ve antibiyotik genlerinin aktarımına yardımcı oolduğu (transdüksiyon) bilinmektedir.

İnsan viromu kişiden kişiye değişiklikler göstermektedir. Virom, bireyin sahip olduğu bakteri türleri ve bakteri miktarlarına göre değişkenlik göstermektedir. Virom ayrıca diyet veya yenilen ve içilen gıdaların çeşit ve miktarına göre de dolaylı biçimde değişiklik göstermektedir.






KAYNAKLAR:










Yorumlar