Cro-Magnon Patolojisi

 


İlk insanda muhtemel genetik bir hastalıktan kaynaklanan iyi huylu tümörler.
**
Fransız araştırmacılardan oluşan bir ekibin Cuma günü yayınlanan yeni bir araştırmasına göre, Muhtemelen genetik bir hastalıktan kaynaklanan iyi huylu tümörler Cro-Magnon insanının alnında büyük bir yer kaplıyor.

28.000 yıl öncesine tarihlenen bir erkek olan Cro-Magnon iskeleti, 1868'de Fransa'nın güneybatıdaki Dordogne bölgesinde bulunan Eyzies mağarasında keşfedilmiştir.

Cro-Magnon Nedir?
Cro-Magnon ya da mağara adamı, modern insanın atasıdır (Erken Homo sapiens). Bulunan en eski Cro-Magnon benzeri insan kalıntılarının radyokarbon tarihleme yöntemi ile 43000-45000 yıl öncesine ait olduğu hesaplanmıştır.
"Cro-Magnon" terimi normal adlandırma dışında, erken insanlar ve genel anlamda en eski modern insanı tanımlamak için kullanılır.
***
Kemikler, keşfettikten 150 yıl sonra antropolog Philippe Charlier'ın da aralarında bulunduğu bir araştırmacı ekibi tarafından yeniden incelendi.

Charlier, AFP'ye verdiği demeçte, inceleme sonucunda "bir tür nörofibromatozis öyküsü içeren yeni bir tanı önerdik" demektedir.

Nörofibromatozis, sinir sistemi içinde iyi huylu tümörlerin gelişmesi ve ayrıca ciltte leke veya pigmentasyon alanlarına neden olabilen genetik bir hastalıktır.

Ekibin bulguları bu gün The Lancet dergisinde yayınlanacak.

Charlier, Cro-Magnon adamın alnında bir nörofibroma (benign tümör) varlığına karşılık gelen bir lezyona sahip olduğu söylenmektedir.

Sol kulak kanalı da muhtemelen büyüyen bir tümör tarafından da hasar görmüş durumda.

Bu tanı doğrultusunda orta yaşlı adamın yüzü, patolojisini göz önünde bulundurarak gerçekçi bir şekilde yeniden inşa edildi.




KAYNAK
https://phys.org/news/2018-03-warts-reconstruct-cro-magnon.html

http://www.wiki-zero.com/index.php?q=aHR0cHM6Ly90ci53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvQ3JvLU1hZ25vbg

Yorumlar