EKONOMİK DEĞERİ OLAN KURBAĞA TÜRLERİ



*
frog, food
**
Kurbağalar ekonomik açıdan yararlı hayvanlar olarak kabul edilmektedir. Gerek çiftlikler ve seralar açısından zararlı böceklerin sayısını azalttıkları için, gerekse de dünyanın bir çok ülkesinde gıda olarak tüketildikleri için değerli sayılırlar.  
Kurbağalar, Amphibia sınıfından Anura takımından Ranidae familyasına giren omurgalı hayvanlardır. Türkiye’de göl, dere, çay, nehir gibi iç sularda ve bazı nemli ortamlarda yaşayan pek çok kurbağa türü bulunmaktadır. Kurbağaların hemen hepsi üreme zamanlarında suya bağımlı olup, hayatlarının diğer zamanlarında karada yaşamaktadırlar. Kurbağalar, ilkbahar ve yaz aylarında sulara yumurta bırakırlar. 
Kurbağalar 3 yaşında cinsi olgunluğa ulaşırlar. Çiftleşmeleri bölgelere bağlı olarak Nisan - Mayıs aylarında olur. Kurbağalar, üst kısmı kahverengi ya da siyah, alt tarafı sarımsı yada beyaz olan yaklaşık 5000-10.000 yumurtayı, birkaç küme halinde su bitkilerinin arasına bırakırlar. Yumurtlama yılda 3-4 dönem şeklinde gerçekleşir. Su sıcaklığına bağlı olarak larva evresi 3-4 ay sürmektedir. Kurbağalar doğada 6-7 yıl yaşarlarken kültür koşullarında tutulan anaç kurbağaları 14 yıl yaşayabilmektedir.  
 Kurbağa türleri içerisinde dünyada ekonomik değeri olan yani gıda endüstrisinde önem taşıyan kurbağa çeşitleri Rana esculenta ve Rana fusca’dır. Kurbağaların Türkiye’de 11 cinsi bulunmakta olup, bunlardan bazıları;  Rana, Hylo, Bufo, Pelabotes, Bombina ve Palodytes’tir. Ülkemizde ekonomik öneme sahip olan ve ihracatı yapılan kurbağalarının 5 türü yaşamakta olup bunların sistematikteki yeri ise şu şekildedir. 
Sınıf      :     Amphibia
Takım   :     Anura
Familya :    Ranidae
Cins      :     Rana

Tür       :     Rana ridibunda   = Ova kurbağası, Yeşil kurbağa

Tür :  Rana dalmatina =  Çevik kurbağa

Tür :  Rana macrocnemis = Kırmızı kurbağa, Uludağ kurbağası

Tür :   Rana camerani  = Şeritli kurba  
                
Tür : Rana holtzi = Toros kurbağası  


Amerika Birleşik Devletleri ve Uzak Doğu ülkelerinde semi-intensif şekilde kurbağa yetiştiriciliği yapılmakta olup, henüz ülkemizde doğadan toplamanın dışında çiftliklerde üretimi yapılamamaktadır. Kurbağa yetiştiriciliği yapılamamasının en büyük nedenlerinden birisinin yılan tehlikesi olduğu belirtilmektedir. Kurbağa yetiştiriciliği yapılan alanlarda yılanların beslenme amacıyla kurbağa havuzlarına gelmeleri bölgedeki yılan populasyonunun aşırı artmasına neden olmaktadır.

Yorumlar