frog, food
**
Kurbağalar ekonomik açıdan yararlı hayvanlar olarak kabul
edilmektedir. Gerek çiftlikler ve seralar açısından zararlı böceklerin sayısını
azalttıkları için, gerekse de dünyanın bir çok ülkesinde gıda olarak
tüketildikleri için değerli sayılırlar.
Kurbağalar 3 yaşında cinsi olgunluğa ulaşırlar.
Çiftleşmeleri bölgelere bağlı olarak Nisan - Mayıs aylarında olur. Kurbağalar,
üst kısmı kahverengi ya da siyah, alt tarafı sarımsı yada beyaz olan yaklaşık
5000-10.000 yumurtayı, birkaç küme halinde su bitkilerinin arasına bırakırlar.
Yumurtlama yılda 3-4 dönem şeklinde gerçekleşir. Su sıcaklığına bağlı olarak
larva evresi 3-4 ay sürmektedir. Kurbağalar doğada 6-7 yıl yaşarlarken kültür
koşullarında tutulan anaç kurbağaları 14 yıl yaşayabilmektedir.
Kurbağa türleri
içerisinde dünyada ekonomik değeri olan yani gıda endüstrisinde önem taşıyan
kurbağa çeşitleri Rana esculenta ve Rana fusca’dır. Kurbağaların Türkiye’de 11
cinsi bulunmakta olup, bunlardan bazıları;
Rana, Hylo, Bufo, Pelabotes, Bombina ve Palodytes’tir. Ülkemizde
ekonomik öneme sahip olan ve ihracatı yapılan kurbağalarının 5 türü yaşamakta
olup bunların sistematikteki yeri ise şu şekildedir.
Sınıf :
Amphibia
Takım :
Anura
Familya : Ranidae
Cins :
Rana
Tür : Rana ridibunda = Ova kurbağası, Yeşil kurbağa
Tür : Rana dalmatina = Çevik kurbağa
Tür : Rana
macrocnemis = Kırmızı kurbağa, Uludağ kurbağası
Tür : Rana
camerani = Şeritli kurba
Tür : Rana holtzi = Toros kurbağası
Amerika Birleşik Devletleri ve Uzak Doğu ülkelerinde
semi-intensif şekilde kurbağa yetiştiriciliği yapılmakta olup, henüz ülkemizde
doğadan toplamanın dışında çiftliklerde üretimi yapılamamaktadır. Kurbağa
yetiştiriciliği yapılamamasının en büyük nedenlerinden birisinin yılan tehlikesi
olduğu belirtilmektedir. Kurbağa yetiştiriciliği yapılan alanlarda yılanların
beslenme amacıyla kurbağa havuzlarına gelmeleri bölgedeki yılan populasyonunun
aşırı artmasına neden olmaktadır.
Yorumlar
Yorum Gönder