Tekrar Kullanılabilir Yapıştırıcı

 

UV yardımıyla takılıp çıkarılabilir yapıştırıcı geliştirildi.


Almanya Kiel Üniversitesi'nden küçük bir araştırma ekibi, bir geko'nun düz yüzeylere tutunmak için ayak parmaklarını kullanma biçimini taklit eden yeni bir teknoloji geliştirdi.

Araştırmacılar Science Robotics dergisinde yayımlanan çalışma ile yeni yapıştırıcıyı tanıttılar.

Geko kertenkelelerinin parmaklarından esinlenerek çeşitli yüzeylerin yapışma yeteneklerini artırmaya yönelik başka çabalar da bulunduğunu belirten araştırmacılar. Bu çalışmaların da kendileri için motivasyon sağlayıcı olduğunu belirtmektedirler.

Ekibin geliştirdiği bant ise üç katmanlı bir yapıya sahip.Bu bant içerisindeki  azobenzen kristalleri UV ışığına duyarlıdır. UV varlığında biri birisine göre konum değiştiren kristaller bant’ın yüzeyden kolayca ayrılmasını sağlamaktadır.

Yapıştırıcı Türleri Nelerdir?
Yapıştırıcılar organik ( hayvan ve bitki yapıştırıcıları, polimerler) ve inorganik (kireç, çimento, jips, sıvı cam, vb.) olarak sınıflandırılır. Çimento gibi bağlayıcı olarak etiketlenen bazı malzemeler, yüksek basınç dayanımına sahip ancak gerilme direnci düşüktür ve gerilim ve kesme kuvveti uygulanacaksa lifli malzeme veya inşaat demiri ile takviye edilmelidir. Reçineler gibi diğer bağlama maddeleri sert ve muhtemelen elastik olabilir, ancak sıkıştırma kuvveti veya gerilme kuvveti taşımaz. Çekme mukavemeti, matris olarak reçine ve takviye olarak liften oluşan kompozit malzemeler açısından büyük ölçüde gelişmiştir.



KAYNAK
https://phys.org/news/2017-01-gecko-adhesive-detach-uv.html
https://tr.wikipedia.org/wiki/Yap%C4%B1%C5%9Ft%C4%B1r%C4%B1c%C4%B1







Yorumlar