Uykusuzluk Bel Ağrısı Yapabiliyor


Uykusuzluk bel ağrısına, bel ağrısı daha çok uykusuzluğa neden oluyor.

Çoğu insan, yaşamının farklı dönemlerinde bel ağrısı ile tanışır. Bu ağrı bazen yaralanmalar, kronik sırt sorunları, tıbbi durumlar, adet döngüsü veya hamilelik ve altta yatan diğer fizyolojik nedenlerle ilişkilidir. Bununla birlikte, birçok durumda, şiddetine ve günlük yaşam üzerindeki olumsuz etkilerine rağmen, bel ağrısının nedenini belirlemek zordur.

Bazı çalışmalar bel ağrısı ve farklı psikolojik ve sosyal faktörler, cinsiyet, vücut ağırlığı, sigara içme alışkanlıkları ve duygudurum bozuklukları dahil bir çok neden arasında ilişki olduğunu göstermektedir. Daha yakın zamanlarda ise araştırmalar uykusuzluk ve uyku bozuklukları ile ilişkili olduğuna işaret etmektedir.

Zhejiang Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki araştırmacılar son zamanlarda uyku ve bel ağrısı arasındaki ilişkiyi daha yakından anlamaya çalışıyor. Araştırmacılar, uykusuzluk ve bel ağrısı arasında her biri potansiyel olarak diğerine neden olan çift yönlü bir nedensel ilişki olduğunu öne sürmektedirler. Önceki gözlemsel çalışmalar bel ağrısının çoğu zaman uyku bozuklukları ile bir arada bulunduğunu onaylamakla birlikte nedensel ilişki belirsizliğini korumaktaydı.

Araştırmacıların analizleri uykusuzluk, uzun uyku süresi, kısa uyku süresi ve gündüz uyku hali gibi düşük uyku kalitesi ile ilişkili farklı faktörlere odaklanmıştır. Böylece GWAS verilerini taradılar ve yüeysel uykunun farklı boyutlarıyla ilişkili genetik varyantları olan katılımcıları seçtiler.

Araştırma sonuçlarını da içeren makalede, "Genetik tabanlı uykusuzluğun bel ağrısı ile çift yönlü  nedensel bir ilişkisi ortaya konulmaktadır.

GWAS Nedir?

"Genom çapında ilişkilendirme çalışmaları" olarak çevrilebilir.

Genom bağlantılı veri setleri biyolojik yolakları tanımlamayı ve karmaşık hastalıkların altında yatan nedenleri bulmayı ayrıca ilaç geliştirme sürecinde bu bilgilerden yaralanmayı hedefler.

KAYNAK

https://medicalxpress.com/news/2022-12-insomnia-pain-vice-versa.html


Yorumlar