Yuvarlak Ağızlı Nedir?



*
Pisces, Cyclostomata
**
(Cyclostomata-Marsupobranchii)
Ağızları yuvarlak olduğu için yuvarlak ağızlılar anlamına Cyclostomata (eski Yunanca, cyklos = yuvarlak; stoma = ağız, delik) ve solun­gaç yarıkları kese veya cep şeklinde olduğu için de Marsupobranchii (Latince Marsupium = kese, cep; Latince, branchiae veya eski Yunan­ca, branchia = solungaç) olarak adlandırılmıştır.

Günümüzde yaşayan omurgalıların en basit yapılı olanları Yuvarlak ağızlılardır. Bu sınıfa ait olan hayvanların gerçek çeneleri yoktur. Bu nedenle de Agnatha (Çenesizler) subfilumu içerisinde yer alırlar. Fosil­leri bulunmadığından evrimi kesin bir şekilde aydınlatılamamıştır. En yakın akrabaları olan Ostracoderm örnekleri Silurien ve Devoniende yaşamışlardır. Bunlar omurgalıların soy ağacındaki anadallardan birini oluşturmayıp ölü bir çizgi üzerinde bulunmaktadırlar. Bu nedenle yük­sek yapılı balıkların daha önceki bir zamanda Ostracodermi’den mey­dana geldiği savunulmaktadır.
KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ
1-Vücut uzun ve yuvarlak, kuyruk bölgesi yassı, tek (median) yüz­geçler kıkırdak ışınlarla desteklenmiş, deri kaygan ve yumuşak, bol mik­tarda bir hücreli mukoz bezi içerir. Pulları, çeneleri ve çift haldeki yüzgeç­leri yoktur.
2-Ağız vücudun ön ventral tarafında ve emici yapıdadır. Etrafında tentaküller veya etli uzantılar bulunur, burun delikleri tek ve mediandır.
3-Notokord, kafatası ve solungaç yayları (visseral yaylar) kıkırdak yapıdadır. Notokord her zaman mevcuttur ve üst tarafında omurlardaki neural yayları andıran yapılar (arcualia) vardır.
4-Kalpleri bir karıncık ve bir kulakçık olmak üzere iki gözlüdür. Kanlarında lökosit (Akyuvar) ve çekirdekli, yuvarlak eritrositler (alyuvarlar) bulunur.
5-Solungaç açıklıkları 1-16 çift kadar olup, solungaçlar farinkste yer alan cep şeklindeki keseler içerisinde bulunurlar.
6-Ürogenital açıklığa birer kanal ile açılan iki böbrekleri vardır.
7-Beyinleri farklılaşmıştır ve 8 - 10 çift beyin siniri çıkar. Her bir işitme organında 1 - 2 tane yarım daire kanalı bulunur.
8-Vücut sıcaklığı değişker 'ar (Poikilothermous).
9-Üreme organları bir tane ve büyüktür. Kanalları yoktur. Döllen­me dış döllenme şeklindedir. Gelişmeleri bazılarında doğrudan doğruyadır (Myxinoides) bazılarında ise uzun bir larva devresi vardır (Petromyzontes).


Yuvarlak ağızlıların omurgalı özellikleri, farklılaşmış bir beyine sahip olmaları, çift haldeki sinir şeritleri, gözler ve iç kulağın bulunması, segmentleşmeye başlamış bir notokordun varlığı, karakteristik organların bu­lunuşu ve kanlarında hem alyuvar ve hem de akyuvarları ihtiva etmeleri­dir. Yuvarlak ağızlıların diğer omurgalılardan başlıca farkları, belirgin bir başlarının olmaması, çenelerininin ve çift haldeki üyelerinin, kaburga ve tireme kanallarının bulunmaması, tek bir burun deliğine ve üreme organı­na sahip olmaları, her bir kulakta bir veya iki tane yarım daire kanalının bulunması, endostil ve velum’un varlığı, böbreklerin segmental dizilişte olması (Myxine'de) özel yapılışta bir midenin ve yüzgeç ışını, diş gibi der­mal iskelet elemanlarının bulunmamasıdır. Petromyzontes ve Myxinoides olmak üzere iki takımı vardır.
YAŞAMA ORTAMLARI

Petromyzontes takımına ait türler hem tatlı sularda ve hem de tuzlu su­larda yaşarlar. Bunların denizdeki yaşamları konusunda çok bilgi yoktur. Yalnız yaşamları süresince bir kez olmak üzere tatlı sulara geçerler ve ölürler. Myxinoides takımı örnekleri ise yalnız denizlerde yaşarlar ve bazan 400 - 500 m. derinliğe kadar inebilirler. Gerek Myxinoides ve gerekse Petromyzontes türlerinden bazıları ergin evrelerinde balıklara yapışılırlar. Onların karın boşluğuna girerek bütün organlarını yerler ve geriye sadece deri ile kemik kısımlarını bırakırlar. Balıklara yapışma, ağız­daki huni benzeri yapının emme özelliği ve dişlerin kullanılmasıyla sağla­nır.

Yorumlar