TIBBİ ELEKTROT


*
medical electrode
**
Bilim adamları daha kaliteli kayıtlar yapabilen ve hafif elektrotlar geliştirmek için çekirge ayağından ilham aldı.
***

ETH Zurich araştırmacıları, cilde optimum yapışma sağlayan ve yüksek kaliteli sinyaller kaydedebilen yeni bir sağlık izleme elektrotu geliştirdiler. İki araştırmacı, bu yılın başlarında pazarlanabilir bir ürün elde etmek istiyor.

Elektrokardiyogramları olan herkes (kalp atışlarının elektriksel kayıtlarını izler), doktorların göğsüne bağladıkları elektrotları bilir. Bununla birlikte, geleneksel elektrod modelleri önemli dezavantajlara sahip: sert metal elektrotlar rahatsızlık verir ve daha uzun süre ölçümler için uygun değildir. Jel elektrodları, günlük klinik pratikte en sık kullanılan tiptir ve genellikle hastalarda cilt tahrişine veya hatta alerjik reaksiyonlara neden olur.

Biyoelektronik alanında çalışan Profesörü Janos Vörös ve mikro, nanosistemler alanında çalışan Profesörü Christopher Hierold liderliğindeki ETH araştırmacıları bu sorunlar için bir çözüm buldular. Cilde kıyasla dahi daha esnek olan bir elektrot geliştirdiler. Elektrodlar takıldığında hastalar tarafından zorlukla fark edilebilmektedir. Elektrotların özel yüzey yapısı, kalp ya da beyin gibi organlardan gelen sinyallerin yüksek kalitede kaydedebilmektedir. Araştırmacılar çalışmalarının ayrıntılarını Advanced Healthcare Materials dergisinde yayınladılar.

Esin Kaynağı Doğa

Yeni elektrod için daha önceki bir araştırma projesinde kullanılan, yumuşak bir malzemeyi (silikon kauçuk ve iletken gümüş partiküllerin tahriş edici olmayan bir karışımı) kullandı. Yüzey yapısı için doğada bulunan yapılar incelendi: çekirgenin dikey yüzeylerde bile yürümesine olanak tanıyan bir mekanizmayı kullanmaya karar verdiler.

Bu böceklerde ayak tabanı, mikroskop altında mantar kafalarına benzeyen ve mozaik gibi düzenlenmiş sayısız minik yastıkla kaplıdır. Başka bir yüzeyle temasa girdiklerinde, teknik açıdan Van der Waals etkileşimi olarak bilinen bir yapışma etkisi oluşur.

Araştırmacılar, bu mikro yapıyı cildine yapışan bir elektrot yüzey oluşturmak için materyallerini yapılandırmada kullandı. Bu yapı aynı zamanda, mikroskopik seviyedeki özel geometrisi nedeniyle cilt ve elektrot arasındaki temas yüzeyinin en üst düzeye çıkarmaktadır. Bu sayede yeni elektrot ile sinyallerin çok daha yüksek kalitede kaydedilmesini sağlanacaktır.

Yorumlar