Nasıl Yapılır: En etkili ev yapımı maske


*
Homemade masks
**
En doğru maske seçeneği iki sentetik kumaş arasına konulan pamuklu kumaş.
***
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, COVID-19 salgını sonrasında toplu alanlarda maske takmasını önermektedir. N95 ve cerrahi maskeler az olduğu ve sağlık çalışanlarına ayrılması gerektiğinden, birçok kişi kendi maskelerini yapıyor. Araştırmacılar pamuğun doğal ipek veya şifon ile kombinasyonunun doğru biçimde kullanıldığında aerosol parçacıklarını etkili bir şekilde filtreleyebileceğini bildirdiler.

COVID-19'a neden olan yeni tip SARS-CoV-2 esas olarak enfekte kişilerin öksürdüğü, hapşırdığı, konuşma ve nefes alma sırasında ortaya çıkan solunum damlacıkları yoluyla yayılmaktadır. Bu damlacıklar çok çeşitli boyutlardadır, ancak aerosoller olarak adlandırılan en küçükleri bazı kumaş lifleri arasındaki açıklıklardan kolayca kayabilir ve bazı insanların ev yapımı maskelerinin gerçekten hastalığı önlemeye yardımcı olup olmadığı konusunda tereddütte bırakabilir. Bu nedenle, Chicago Üniversitesi'nden Supratik Guha ve meslektaşları, kumaşların tek başına veya kombinasyon halinde, solunum damlacıklarıyla benzer boyutta aerosolleri filtreleme yeteneğini incelediler.

Araştırmacılar, çapı 10 nm ila 6 um arasında değişen bir aerosol odası kullandı. Bir fan, aerosolü, bir kişinin istirahat halindeki solunumuna karşılık gelen bir hava akış hızında çeşitli kumaş numuneleri boyunca hareket ettirdi. Ekip, kumaştan geçtikten sonra ve geçmeden önce havadaki partikül sayısını ve boyutunu ölçtü. İki kat polyester (şifon) kumaş arasına konulan sıkı dokunmuş bir pamuklu tabaka en çok aerosol parçacıklarını ( partikül boyutuna bağlı olarak% 80-99) filtrelemektedir. Bu performans N95 maske malzemesine yakındır. Polysterin doğal ipekle değiştirilmesi veya pazen, ya da sadece pamuk-polyester keçe ile bir pamuk kullanarak, benzer sonuçlar verdi. Araştırmacılar, pamuk gibi sıkı dokunmuş kumaşların, parçacıklara karşı mekanik bir bariyer görevi görebildiğini, bazı şifon ve doğal ipek türleri gibi statik yük taşıyan kumaşların ise elektrostatik bir bariyer görevi gördüğünü belirtiyorlar. Maskelerin sıkı ve doğru bağlanmış olmasının önemi de ayrıca vurgulanmaktadır.

KAYNAK

Yorumlar