AĞRI KESİCİLER BEBEKLERİ ETKİLİYOR

 


*
Hamilelik sırasında annenin kullandığı ağrı kesiciler bebeğin ilerideki yaşamını etkiliyor.
**

Yapılan bir araştırma, hamilelik sırasında alınan ağrı kesicilerin henüz anne rahmindeki çocuğun doğurganlığını etkileyebildiğini gösteriyor.

Çalışma, bu ilaçların DNA üzerinde iz bırakarak gelecek nesilleri de etkileyebileceğini göstermektedir.

Bulgular, parasetamol dahil olmak üzere bazı ilaçların hamilelik sırasında dikkatli kullanılması gerektiğini gösteren kanıtların artmasına katkıda bulunmaktadır.

Araştırmacılar hamile kadınlar için tavsiyenin değişmeden kaldığını vurguluyorlar. Mevcut kurallar, gerekirse, asetaminofen olarak da bilinen parasetamolün mümkün olan en düşük doz ile kullanılmasını önermektedir. Gebelik sırasında ibuprofen gibi tabletlerden de kaçınılmalıdır.

Edinburgh Üniversitesi'ndeki bilim adamları, parasetamol ve ibuprofen'in insan fetal testis ve yumurtalık örnekleri üzerindeki etkilerini incelediler. İnsan doku örnekleri ve hayvan çalışmaları üzerine laboratuar testleri de dahil olmak üzere çeşitli deneysel yaklaşımlar kullanarak benzer etkiler bulundu.

Bir hafta boyunca ilaca maruz kalan insanlarda, yumurta ve sperm yapıcı hücrelerin sayıları azalmaktadır.

Bir hafta boyunca parasetamole maruz kalan yumurtalıklarda yumurta üreten hücrelerin oranı sağlıklı insanlara göre yüzde 40'dan daha azdır. İbuprofen maruz kaldıktan sonra, hücre sayısı neredeyse yarıya inmiştir.


KAYNAK
https://medicalxpress.com/news/2018-04-painkillers-pregnancy-affect-baby-future.html

Yorumlar