Bel Fıtığı İçin Kök Hücre Protokolü

 





Kök hücrelerin notokordal dokuya dönüştürülmesi omurlar arası disklerin tedavisinde daha etkin bir yol açabilir.
**


Yetişkinlerin tahminen yüzde 80'i hayatları boyunca boyun ve sırttan birisinde ya da her ikisinde de rahatsızlık yaşamaktadır. Yalnızca ABD de tedavi giderleri ve iş kaybının 86 milyar dolar düzeyinde maliyete sahiptir. 

Omurga kemiklerini tamponlayan ve nükleus pulposus adı verilen bir dokunun sarkması ileri evrede disk problemlerine yol açar. Nucleus pulposus, yaşla birlikte dejenere olabilir ve disklerin şekil kaybetmesine ve çökmesine neden olur; bu da diğer sorunların yanı sıra ağrıya yol açar.


Bilim adamları , dejeneratif disk hastalığı ile savaşmak için erken terapi geliştirmeye çalışırken NP'yi geri getirme ile ilgi önemli miktarda bilgi elde etmişlerdi. Önceki araştırmalar, doğrudan erişkin hücrelerden elde edilen insan kaynaklı pluripotent kök hücrelerin (hiPSC'ler) NP'yi salgılayanlar da dahil olmak üzere çok çeşitli hücreler için gösterge olduğu biliniyordu.

Washington'daki St. Louis Üniversitesi'nde çalışan bir bilim adamları ekibi, hiPSC'lerden NP'ye benzer hücreler üretmek için yeni bir süreç geliştirdi; bu, gerçek anlamı ile başlangıca geri dönmek ve embriyonik gelişim sürecini taklit etmek anlamına geliyor.

Lori Setton, “Burada yaptığımız şey, tedavimizi tasarlamadan önce gelişimsel biyoloji çalışmaktır” diyor. "Embriyonik gelişmeyi taklit etmek için bir farklılaşma protokolü oluşturduk ."

Geçmiş projelerde, bilim adamları kök hücrelerden (kemik, doku, sinir veya yağ gibi) çeşitli tiplerde farklılaştırılmış hücreleri doğrudan hiPSC'ler yoluyla türetmeye çalıştılar. Setton ve grubu, ilk olarak en eski embriyonik yapılardan biri olan notokordu üretmek için bir dizi adım tasarladı. İnsanlarda, notokord, in vitro gelişim sırasında omurgaya dönüşen kıkırdak benzeri bir çubuktur.


Setton, "Omurlararası disklerin notokordun içinden geldiğini biliyoruz," dedi. "Başa dönmeye ve kök hücreleri notokordal hücreler haline dönüştürüp dönüştüremeyeceğimizi görmeye karar verdik . Sadece notokordal fazdan geçtikten sonra onları omurlar arası disk fazına geçildi."

Araştırmaları yakın zamanda Stem Cell Research & Therapy dergisinde yayınlandı.


KAYNAK
https://medicalxpress.com/news/2018-04-differentiate-stem-cells.html

Yorumlar