**
İnsanlar üzerinde yapılan yeni bir çalışma dalış ile ilgili genetik adaptasyonları geliştirebileceğimizi kanıtlıyor. Endonezya'nın bazı bölgelerine özgü bir insan grubu olan Bajau'ların genetik olarak büyümüş dalaklara sahip oldukları belirlendi. Bajau insanları bu sayede 70 metreye kadar derinliklere dalış yapabiliyor.
Dalağın insanlara uzun süreli serbest dalış yapabilmeleri için önemli bir rol oynadığı iddia edilmekteydi; ancak, dalak büyüklüğü ve dalış kapasitesi arasındaki ilişki, genetik düzeyde araştırılmamıştı.
Cell'de yayınlanan bulgular, aynı zamanda acil tıbbi bakımda komplikasyonlara neden olabilen, Akut Hipoksi olarak bilinen durumla ilgili tıbbi sonuçlara da sahip olabilir.
1000 yılı aşkın bir süredir "Deniz Göçebesi" olarak bilinen Bajau halkı, Güneydoğu Asya denizlerini ev tekneleriyle gezgin yaşar ve serbest dalış yaparak yiyecek toplar. Şimdilere Endonezya adaları etrafında yerleşik yaşayan bu toplum olağanüstü nefes tutma yetenekleri ile tanınır. Bajau'nun üyeleri 70 metreye kadar, bir dizi ağırlık ve bir çift ahşap gözlük ile inebilmektedir. Bajau'nun ne kadar süre su altında kalabileceği kesin olarak bilinemiyor ancak 13 dakikaya kadar rapor edilmiş bazı süreler söz konusudur.
Dalak Nedir?
Omurgalı hayvanlarda lenf bezine benzeyen ve kan damarları bakımında zengin bir organdır. Esas olarak kanın yenilenmesine yardımcı olmaktadır. Dalak aynı zamanda kan hücrelerinin zengin biçimde yedeklendiği rezerv bir organdır.
Dalak, serbest dalış süresinin uzatılmasında merkezi bir rol oynar. İnsan vücudu soğuk suyla temas ettiğinde vücudun oksijen açısından yoksun bir ortamda hayatta kalmasına yardımcı olan bir unsur olarak tetiklenmektedir. Kalp hızı yavaşlar, uç yapılara giden kan damarları hayati organların yeterince kanlanabilmesi için büzülür ve dalak kasılır.
Dalağın bu kasılması, oksijenli kırmızı kan hücrelerini dolaşım içine alarak bir oksijen artışı oluşturur ve oksijende% 9'a varan bir artış sağlar.
KAYNAK
https://phys.org/news/2018-04-genetic-humans.html
Yorumlar
Yorum Gönder