*
Foods and Glucose
**
Uyarı:
OKUL LABORATUVARLARINDA YAPILAN BENEDİCT UYGULAMALARINDA DOĞRU SEYRELTME VE KAYNATMA YAPILAMADIĞI İÇİN BU UYGULAMA (DENEY) GENELLİKLE BAŞARISIZ OLMAKTADIR.
SEYRELTME:
- Ayıraçlar, çok sayıda uygulamada kullanılabilmesi için yoğun çözeltiler biçiminde şişelenir.
- Ayıraçların kullanılabilir duruma getirilebilmeleri için mutlaka seyreltilmeleri gereklidir.
- Seyreltme işlemi saf su ile, saf su bulunmuyor ise musluk suyu ile yapılabilir.
- Seyrelme miktarı çözelti renginin izlenmesi ile yapılabilir: Benedict için çok açık bir mavi renk yeterli olacaktır.
- Yeterli seyreltme yapılmaz ise benedict çözeltisi bol miktarda Cu2+ içerdiği için sonuç alınabilmesi için de çok miktarda glikoza gereksinim duyulur.
- Test amacı ile kullanılan besinler (üzüm, incir vb) yoğun benedict çözeltisi ile sonuç verebilecek düzeyde glikoz içermezler.
Açık mavi renk yeterli seyreltme miktarını gösterir. Seyreltme için beher kullanınız.
- Elektrikli ısıtıcı veya ocak kullanılabilir.
- Sonuç alınabilmesi için, karışımın en az 5 dakika süre ile kaynatılması gerekir.
- Kaynatılan karışımda soğuma sonrası renk değişimi olması beklenmez.
- Kaynama sırasında benedict içerisindeki Cu2+ bakır oksit olarak çökeldiği için ortaya çıkan renk değişimi geri dönüşümsüzdür.
-------------> Artan Glikoz Miktarı
- Bu işlemi ilk kez yapıyorsanız saf glikoz kullanmanız uygun olur. 1 çay kaşığı kadar glikoz yeterli olacaktır.
- Meyvelerde glikoz aramak istiyorsanız meyve sularını kullanınız: Üzüm suyu gibi yoğun biçimde renk maddeleri içermeyen örnekler ayıracın neden olduğu renklenmeleri daha kolay izlemenizi sağlar.
- Glikoz ve Fruktoz ile renk değişimi oluşur ancak Sükroz (çay şekeri) ile renk değişimi meydana gelmez. Benedict sükroz ayıracı değildir.
Hazırlayan: Yavuz Yılmaz
Yorumlar
Yorum Gönder