Glikoz Tayini


*
Foods and Glucose
**
Uyarı:

OKUL LABORATUVARLARINDA YAPILAN BENEDİCT UYGULAMALARINDA DOĞRU SEYRELTME VE KAYNATMA YAPILAMADIĞI İÇİN BU UYGULAMA (DENEY) GENELLİKLE BAŞARISIZ OLMAKTADIR.

SEYRELTME:
  1. Ayıraçlar, çok sayıda uygulamada kullanılabilmesi için yoğun çözeltiler biçiminde şişelenir.  
  2. Ayıraçların kullanılabilir duruma getirilebilmeleri için mutlaka seyreltilmeleri gereklidir. 
  3. Seyreltme işlemi saf su ile, saf su bulunmuyor ise musluk suyu ile yapılabilir. 
  4. Seyrelme miktarı çözelti renginin izlenmesi ile yapılabilir: Benedict için çok açık bir mavi renk yeterli olacaktır.
  5. Yeterli seyreltme yapılmaz ise benedict çözeltisi bol miktarda Cu2+ içerdiği için sonuç alınabilmesi için de çok miktarda glikoza gereksinim duyulur.
  6. Test amacı ile kullanılan besinler (üzüm, incir vb) yoğun benedict çözeltisi ile sonuç verebilecek düzeyde glikoz içermezler.

Açık mavi renk yeterli seyreltme miktarını gösterir. Seyreltme için beher kullanınız.

KAYNATMA:
  1. Elektrikli ısıtıcı veya ocak kullanılabilir.
  2. Sonuç alınabilmesi için, karışımın en az 5 dakika süre ile kaynatılması gerekir.
  3. Kaynatılan karışımda soğuma sonrası renk değişimi olması beklenmez.
  4. Kaynama sırasında benedict içerisindeki Cu2+ bakır oksit olarak çökeldiği için ortaya çıkan renk değişimi geri dönüşümsüzdür.


Test ortamının içerdiği glikoz miktarına göre ortaya çıkan renklenmeler yukarıdaki resimde görülmektedir.


------------->   Artan Glikoz Miktarı

ANİMASYON:


İPUCU:
  • Bu işlemi ilk kez yapıyorsanız saf glikoz kullanmanız uygun olur. 1 çay kaşığı kadar glikoz yeterli olacaktır. 
  • Meyvelerde glikoz aramak istiyorsanız meyve sularını kullanınız: Üzüm suyu gibi yoğun biçimde renk maddeleri içermeyen örnekler ayıracın neden olduğu renklenmeleri daha kolay izlemenizi sağlar.
  • Glikoz ve Fruktoz ile renk değişimi oluşur ancak Sükroz (çay şekeri) ile renk değişimi meydana gelmez. Benedict sükroz ayıracı değildir.


Hazırlayan: Yavuz Yılmaz

Yorumlar