HAYATTA KALMAK İÇİN KENDİ YAPRAKLARINI YİYİYORLAR

 


Bitkiler hayatta kalmak için yapraklarını otofajiye uğratıyor.
**


Tohoku Üniversitesi araştırmacıları, bitkilerin hayatta kalmak için kullanılan amino asitleri türetmek için yaprak hücrelerinde otofajiyi kullandığını keşfettiler. Bulgular, bitkilerde amino asit kullanımının otofajinin manipülasyonu ile kontrol edilebileceğini göstermektedir.

Otofaji Nedir?
Autophagy, kendini yemek

Otofaji sürecinde hücreler, organelleri veya makromolekülleri sindirerek enerji ve metabolitler üretir. Böylece, otofaji açlık çeken veya büyüme faktörlerinden yoksun bir hücrenin hayatta kalmasına izin verir. Uzun süre boyunca besinlerden yoksun kalan hücreler ise, mevcut tüm maddeleri sindirerek otofajiye bağlı hücre ölümünden ölmektedir.

*****

Bitkiler, fotosentez olarak bilinen bir süreçle büyüme için güneş enerjisini kullanırlar. Fotosentez reaksiyonları, yeşil yapraklarda, özellikle kloroplastlarda meydana gelir. Doğada, bitkiler komşu bitkiler nedeniyle optimum derecede güneş enerjisi alamazlar. Olağan dışı hava koşulları veya sel gibi doğal afetler de yetersiz güneş alımına neden olabilir. Bu nedenle, birçok araştırmacı, bitkilerin güneş enerjisi eksikliğiyle nasıl baş ettikleri ile ilgilenmektedir.

Dr. Tohoku Üniversitesi'nden Masanori Izumi ve Hiroyuki Ishida, daha önce bitki kloroplastlarının düşük ışıkta bir otofaji süreci ile aktif olarak sindirildiğini göstermişti. Otofaji, ökaryotik hücrelerin hücre içi proteinleri tükettiği (yediği) bir süreçtir. Araştırma grubu, düşük enerjili stres altında bitki hayatta kalma stratejisinde kloroplast hedefli otofajinin kesin rolüne odaklanmıştır. Izumi, " Kloroplastla ilişkili otofajinin, enerji açısından aç bırakılan bitkilerde amino asit metabolizmasıyla yakından ilişkili olduğunu varsaydık " dedi.

Araştırmaya göre, Arabidopsis thaliana tam karanlığa maruz kaldıklarında, birkaç gün boyunca büyümeye devam edebilirler; Kloroplast proteinlerinin otofajik sindirimi hızla aktive edilir ve amino asit seviyeleri artar. Enerji stresinin erken aşamasında bu yanıt, mutant bitkilerde baskılanır.

Amino asit geri dönüşümü, mahsul verimliliğinde önemlidir, çünkü protein yıkımından türetilen amino asitler , hasattan önce tahıl ürünlerindeki tohumlarda mobilize edilir ve depolanır. Mevcut bulgular, otofajinin manipülasyonunun, bitkilerin amino asit kullanımını değiştirmelerine izin verdiğini göstermektedir. Araştırmacılar, kloroplast otofajisinin regülasyon mekanizmalarının aydınlatılmasının tahıl yetiştiriciliğinde kaliteyi veya üretkenliği arttırmak için yeni yollar sağlayabileceğine inanıyorlar.


KAYNAK
https://phys.org/news/2018-03-hunger-aid-autophagy.html

Yorumlar