İlaç Yiyen Bakteriler

 

Bilim adamları pankreas tümörlerinde kullanılan bir ilacı metabolize eden bakteri bulurlar.

Kemoterapinin işe yaramama nedenlerine yeni bir faktör ekleyebiliriz: Bakteriler.

Bilimsel bir çalışmada, araştırmacılar belirli bakterinin insan pankreas tümörlerinin içine bulunabileceğine dair bulguları sunulmaktadır. Bulgular ayrıca, bu bakterilerin bazılarının, pankreas kanseri de dahil olmak üzere çeşitli kanserleri tedavi etmek için kullanılan ortak bir ilacı inaktive eden bir enzim içerdiğini gösterdi. Fare modelleriyle çalışan araştırmacılar, kemoterapiye paralel olarak uygulanan antibiyotik tedavisinin kemoterapi tedavisinde belirgin şekilde yarar sağladığını gösterdi.

Araştırma, Weizmann Enstitüsü Moleküler Hücre Biyolojisi Bölümü'nden Dr. Ravid Straussman'ın laboratuvarında gerçekleştirildi. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden diğer işbirlikçiler çalışmanın farklı yönlerini destekledi.

Straussman, "Konu çok yeni olduğu için önce tümörlerin içinde gerçekten bakteri olduğunu ispatlamak için farklı yöntemler kullandık, sonra bu bakterilerin kemoterapi üzerindeki etkisine bakmaya karar verdik." demektedir.

Araştırmacılar, bakterileri pankreas kanseri hastalarının tümörlerinden izole etti ve pankreas kanseri hücrelerinin kemoterapi ilacı olan gemsitabine duyarlılığını nasıl etkilediğini test etti . Gerçekten de, bu bakterilerden bazıları ilacın çalışmasını engellediler. Daha ayrıntılı araştırmalar, bu bakterilerin ilacı metabolize ettiğini gösterdi. Araştırmacılar, bu durumdan sorumlu olan sitidin deaminaz (CDD) adı verilen bir bakteri genini tanımladı. CDD'nin iki biçimde - kısa ve uzun form - gösterilmiştir. Bu formlardan sadece CDD geninin uzun formu gemsitabini inaktive edebilmaktedir. İlacın bakteriler üzerinde ise belirgin hiç bir etkisi yoktu.

Grup, uzun CDD'ye sahip bu özel bakterilerin hastanın pankreas tümörlerinde yaşadığını göstermek için 100'den fazla insan pankreas tümörü inceledi. Ayrıca, insan pankreas tümörleri içindeki bakterileri görselleştirmek için birden fazla yöntem kullandılar.

Fare kanser modellerinde daha ileri deneyler de yapıldı: iki grup bakteri ile yapıldı: CDD geninin uzun biçimini içerenler ve içermeyen iki bakteri grubu kullanılarak yapılan araştırmalarda ilaç farelere verildiğinde, sadece CDD geni bozulmamış olan grup direnç göstermiştir. Bu grup antibiyotik tedavisinden sonra kemoterapi ilacına da yanıt verdi.

Straussman ve grubu artık bakterilerin diğer kanser türlerinde bulunup bulunmadığını ve eğer öyleyse kanser üzerindeki etkilerini ve yeni bir bağışıklık sistemi ailesini de içeren diğer anti-kanser ilaçlarına duyarlılığını sorgulamaktadırlar.




KAYNAK

https://medicalxpress.com/news/2017-09-scientists-bacteria-pancreatic-tumors-metabolize.html?utm_source=tabs&utm_medium=link&utm_campaign=story-tabs

Yorumlar