Kadınlar Zihin Okumada Daha Başarılı



Kadınların Enpati Becerisi Erkelerden Daha Yüksek

57 ülkede 300.000'den fazla insanın katıldığı yeni bir çalışmaya göre kadınlar, diğer kişilerin ne düşündüğü ve ne hisstettiğni anlama, kendilerini başkalarının yerine koyma becerisinde erkeklere oranla daha başarılı.

Araştırma, bir çok ülkede ve çeşitli yaş gruplarında yapıldı ve "bilişsel empati" ölçümleyen testlerde kadınlar daha başarılı oldular.

Bilimsel Araştırmalarla on yıllar boyunca araştırmacılar, bebeklikten yaşlılığa kadar zihin teorisinin gelişimini incelediler. Zihin teorisini incelemek için en yaygın kullanılan testlerden biri, kısaca ("Gözlerden Zihni Okuma" Testi ) veya Göz Testi kullanılmaktadır. Katılımcılardan, sadece yüzün göz bölgesinin fotoğrafları gösterilen kişilerin  ne düşündüğünü veya hissettiğini en iyi şekilde tanımlamasını isteniyor.

Zihin Teorisi Nedir?

İnsani sosyal etkileşim ve iletişimin temel bir parçası, başka bir kişinin düşüncelerini ve duygularını hayal etmek için kendimizi başkalarının yerine koymayı içerir. Bu "zihin teorisi" veya "bilişsel empati" olarak bilinir."

***

Araştırmada kullanılan Göz Testi ilk olarak 1997 yılında Profesör Sir Simon Baron-Cohen ve Cambridge'deki araştırma ekibi tarafından geliştirildi ve 2001 yılında revize edildi. Bu test zihin teorisinin köklü bir değerlendirmesi haline gelmiştir. 

On yıllar boyunca, birçok bağımsız araştırma çalışması, zihin teorisinde ortalama olarak kadınların erkeklerden daha yüksek puan aldığını bulmuştur. Bununla birlikte, bu çalışmaların çoğu nispeten küçük örnekler, coğrafya, kültür ve / veya yaş açısından fazla çeşitlilik içermiyordu.

Bu eksiklikleri gidermek için, Cambridge Üniversitesi liderliğindeki çok disiplinli araştırmacılardan oluşan bir ekip ve Bar-Ilan, Harvard, Washington ve Haifa Üniversitelerinin yanı sıra IMT Lucca'da işbirlikçilerle, 57 ülkede 305.726 katılımcıdan gelen verileri analiz etmek için farklı çevrimiçi platformlardan çok sayıda örnekleri birleştirdi.

Elde edilen sonuçlar, -kadınların erkeklerden daha empatik olduğu- fenomenin dünya çapında çok çeşitli ülkelerde mevcut olduğuna dair ilk kanıtlardan bazılarını sunmaktadır. 



KAYNAK

https://medicalxpress.com/news/2022-12-females-average-males-theory-mind.html




Yorumlar