KESTİRME NÖRONLAR

 


*

Kestirme yollardan ilerleyen ara nöronlar motor işlevlerden çok duyusal ve bilişsel işlevler ile ilgili anahtar unsurlar olabilir.

**


Bisikletinizi yıllardır kullanmadıysanız bile, muhtemelen çok fazla düşünmeden bu işi nasıl yapacağınızı hatırlarsınız. Yetenekli olduğunuz taktirde daha önce prova ettiğiniz bir şarkıyı çalmayı kolaylıkla anımsayabilirsiniz. İş yerinize giderken yapmanız gereken hareketleri aktif bir düşünme eylemine tabi tutarak gerçekleştirmeye ihtiyaç duymazsınız.


Bu etkinliklerden herhangi birini yerine getirmek için gereken beceriler beynimizde fonksiyonel anılar olarak saklanır. Gladstone Enstitülerinden araştırmacılar, özel bir nöron türünün bu tür öğrenim etkinliğini nasıl geliştirdiğini ortaya çıkarmıştır. Bulguları bugün Cell dergisinde online olarak yayınlandı.


Bilim adamları başlangıçta, kestirme internöronlar olarak adlandırılan özelleştirilmiş beyin hücrelerinin Tourette sendromu, distoni ve diskinezi gibi hareket bozukluklarına neden olduğunu göstermek istediler ancak durum böyle olmadığı ortaya çıkmıştır. Araştırmacılar daha başka bir keşfe ulaştı.


Beklenmedik Bulgular

Anatol C. Kreitzer liderliğindeki ekip, birbirine bağlı nöronların hareket mekanizmasını kontrol eden ve karar verme ve eylem seçimi ile ilişkili temel mekanizmaları anlamaya çalışıyordu. Kestirme internöronlar, beyin bölgesindeki nöronların sadece yüzde 1'ini temsil ederler, ancak devre aktivitesinin düzenlenmesinde çok büyük rol oynadığı bilinmektedir.

Başlangıçtaki hipotez, bu interneuronların motor kontrol ile ilişkili olması ve bunların kaybının hareket bozukluklarıyla ilişkili olabileceği idi.

UC San Francisco'da fizyoloji ve nöroloji profesörü olan Kreitzer, "2 yıllık deneyler bize aksini göstermektedir" dedi. “Onların kaybı düşündüğümüz semptomlara neden olmuyor, bu çok büyük bir sürpriz oldu "demektedir.

Bunun yerine, interneuronların öğrenme ve hafıza için daha önemli olduğunu ve hareket bozukluklarına göre psikiyatrik hastalıkla potansiyel olarak daha yakından ilgili olduğunu keşfedildi.

Kreitzer'in ekibi, internöronların beynin esnekliğinde temel bir rol oynadığını keşfetti. Beyin esnekliği , nöronlar arasındaki bağlantıları güçlendirebilir veya zayıflatabilir. Beyin, bu tür süreçler ile duyusal ve ussal belleğini oluşturmaktadır.

Kreitzer'in Gladstone'daki laboratuvarındaki personel bilim adamı Scott Owen, "Kestirme bağlantı sağlayan internöronların plastisite için kapılar gibi hareket ettiğini gösterdik" dedi.

Sonuçta, bilim adamları, internöronların prosedürel öğrenimin etkinliğini arttırmak için nasıl çalıştığını açıkladılar.


KAYNAK

https://medicalxpress.com/news/2018-02-brain-skills.html

Yorumlar