LİGNİN MİKTARININ GENETİK MANİPÜLASYONU

 

Kullanım amacına uygun miktarlarda lignin içeren ağaç ırklarının üretilmesi için genetik manipülasyonlardan yararlanılıyor.
**
Odun oluşumu sürecini taklit eden yeni bir sistem biyolojisi modeli, bilim adamlarının odunun ana bileşeni olan lignin üretimine etki eden 21 geninin açılıp kapanmasının etkilerini tahmin etmelerine olanak sağlıyor. Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesi Orman Biyoteknoloji Grubu'nun Vincent Chiang öncülüğünde otuz yılı aşkın bir süredir yürütülen araştırması, kereste, biyoyakıt, kağıt hamuru ve yeşil kimya uygulamalarındaki özel ihtiyaçlar için ağaç işleme sürecini hızlandıracak.

Jack Wang şöyle demektedir: " İlk kez, deneme ve yanılma yoluyla tek bir genle çalışmak yerine, lignin biyosentezinde yer alan çoklu genleri değiştirmenin sonuçlarını tartışabiliriz. " 

Araştırma, Nature Communications'da yayınlandı.

Lignin Nedir?

Karbonhidrat olmadığı halde fonksiyonları bakımından karbonhidratlara yakın bir maddedir. Kimyasal olarak fenil propan türevleridir. Hücrede sekonder çeper yapısına büyük miktarda iştirak ederler. Hidrolizi mümkün olmadığından hayvanlar tarafından da sindirilememektedir.

Bitkilerin hücre duvarında oluşan lignin, odunsu yapılara mukavemet ve yoğunluk kazandırmakta ve ağaç büyümesi için önemli bir unsuru teşkil etmektedir. Ancak lignin biyoyakıt, kağıt ve kağıt hamuru üretimi sırasında yüksek ısı ve sert kimyasallar gerektiren yüksek maliyetli işlemler ile odundan çıkarılmalıdır.

Bilim adamlarının önerdiği başlangıç modeli 25 temel ahşap özelliğini dikkate almaktadır. Kereste için, yoğunluk ve dayanıklılık her şeyden önemlidir. Biyoyakıt üreticileri, yüksek polisakkarit seviyelerini isterken; bu durum ahşabın, biyodizele veya jet yakıtına daha kolay dönüştürülmesini sağlıyor. Kağıt hamuru ve kağıt üreticileri, düşük lignin seviyeleri veya daha kolay hidrolize olan ahşabı talep etmektedir. 

İlgili modelin oluşturulmasına üç düzine moleküler genetikçi, mühendis, kimyager ve matematikçi katılmıştır. 2008 yılında başlayan araştırmada, model ağaç türü bir kavak türü olan (Populus trichocarpa) kullanılarak binlerce transgenik ağaç üretme sürecini içeriyordu. Lisansüstü öğrenciler de dahil olmak üzere çok sayıda araştırmacı, projeye katkı sağlamak için dünya çapında laboratuvar çalışmaları yapmaktadır.


KAYNAK
https://phys.org/news/2018-04-wood-formation-fuel-bioenergy-paper.html

Yorumlar