Metamfetamin ve fentanilin zehirlenmeleri için yeni ilaç

Aşırı doz vakaları için yeni bir kimyasal mı geliyor?

Amerika Birleşik Devletleri'nde aşırı dozda uyuşturucu vakaları son yirmi yılda keskin bir artış gösterdi. 2020'de yaklaşık 92.000 kişi yasadışı uyuşturucu ve reçeteli opioidlerin aşırı dozundan yaşamını yitirdiler. — Bu rakam 2000 yılındaki ölüm sayısının beş katından fazla —

Bu vakalarda kullanılan Nalokson ( burun spreyi ) olarak da pazarlanan enjekte edilebilir bir ilaç sayısız hayat kurtardı, ancak bu ilacın yüksek düzeyde doz aşımında kullanılamamak gibi bazı sınırlamaları bulunmaktadır. Maryland Üniversitesi bilim adamlarından oluşan bir ekip, metamfetamin için bir panzehir olarak kimyasal bir bileşiği — Pillar [ 6 ] MaxQ ( P6AS ) — test etti. 

İn vitro ve in vivo laboratuvar testleri, P6AS'ın opioid olmayan bir uyarıcı olan fentanil ve metamfetaminleri başarıyla sekestre ettiğini ve potansiyel olarak ölümcül biyolojik etkilerini azalttığını gösterdi. Ek in vitro testler, P6AS'ın PCP, ecstasy ve mephedrone dahil olmak üzere diğer ilaçlara da güçlü bir şekilde bağlandığını ortaya koydu, bu da P6AS'ın bir gün çok çeşitli ilaçlara karşı koymak için kullanılabileceği anlamına gelmektedir.

İn vivo testler, metamfetamin etkilerinin beş dakika sonra P6AS uygulanarak tersine çevrilebileceğini ortaya koymaktadır, bu süre vakalar için hala biraz kısadır. Bununla birlikte, fentanilin etkileri, 15 dakika sonrasına kadar P6AS uygulanarak tersine çevrilebilir, bu da ilaç için federal yönergeleri karşılamaya yaklaşıyor.

Kötüye kullanım uyuşturucuların beyindeki reseptörlere bağlanmasını durduran naloksonun aksine, UMD ekibinin ilaçları (moleküler kab) doğrudan kan dolaşımındaki miktarı hedeflemektedir.

Opioid Nedir?

Opioid reseptörlerini tutarak morfin benzeri etki yapan maddelerdir. Tıbbi olarak, anestezi de dahil olmak üzere öncelikle ağrı kesici olarak kullanılırlar.

Naloksan Nedir?
Acil serviste yangın olarak aşırı doz veya kaza ile oluşan opiod zehirlenmelerinde genellikle kardiyopulmoner arrest vakalarında opioid ile indüklenen solunum depresyonunu geriye döndürmek için kullanılmaktadır.

KAYNAK

https://phys.org/news/2022-12-scientists-chemical-compound-reverse-effects.html

Yorumlar