Manolyagiller



*
Magnoliaceae, Magnolia
**
Familya: Magnoliaceae—Manolyagiller

(Pierre Magnol, 1638-1715'den sonra). 7 cins ve 200 tür içerir.

Magnoliaccae ağaç veya çalı türlerini içerir. Yapraklar basit, spiral, pinnat-ağsı ve stipullüdür; yaprakların tomurcuklan saran dökülücü stipülleri vardır ve dökülen stiptil izleri kalır. Çiçeklenme durumu uçta tek çiçeklidir. Çiçekler büyük, iki eşeyli (nadiren tek eşeyli), aktinomorf, hipogindir; reseptakulum androkiumu ve ginekeumu taşıyan uzayan bir eksene dönüşür (torus veya androginofor olarak adlandırılır). Periant çok halkalı veya spiral, apotepaldir. Stamenler çok sayıda, spiral, apostamendir; filamentler kalınlaşmış ve laminar arasındadır; anterler boyuna açılır (yönü değişkendir) ve dört sporangiyumlu, iki tekalıdır. Çiftler halindeki sporangiyumlar bazen teka boyunca genişleyen bir konnektif doku ile gömülü gibi gözükebilir Ginekeum apokarp, [2-] çok sayıda, üst durumlu, spiral yerlerşmiş ovaryumlar/karpellere sahiptir; karpellerin her biri tek gözlüdür, ucunda bir stilus ve bir stigmavardır. Plasentasyon marjinal; ovüller anatrop ve bitegmik, karpel başına 2-çok sayı­lıdır. Meyve folikül kümesi, samara veya baka benzeri birimler, tohumlar endospermli, sarkotestalı, yağ ve protein bakımından zengindir (etsi tohum kılıfı arile benzerlik gösterir).

Magnoliaceae özellikle Kuzey Yarımküre’de tropikal ve sıcak ılıman bölgelerde yayılış gösterir. Ekonomik öneme sahip olanlar süs bitkileri ve bazı önemli kereste ağaçlarını içerir (Örneğin, Liriodendron, Magnolia ve Michelid). Daha detaylı bilgi için Kim ve ark. (2001) ve fılogenetik çalışmalar için Sauquet ve ark. (2003), Azuma ve ark. (2001) ve Nie ve ark. (2008)’na bakınız.

Magnoliaceae ağaç ve çalı olmaları; basit, stipullü yaprak­ları (dallar çevrelenmiş stipül izlerine sahip); tek başına çıkan çiçekleri; çok sayıda tepal içeren genellikle farklılaşmamış petal benzeri periantı; çok sayıda spiral stamenleri, uzamış reseptakulum ekseni (torus veya androginofor) üzerinden çıkan çok sayıda spiral pistilli apokarp ginekeum, folikül. bakka veya samara meyveleri ve genellikle sarkotestalı tohumlan ile ayırt edilir.

P ∞ A ∞ G ∞ [2-∞], üst durumlu.

Magnolia cinsi, Fransız botanikçi Pierre Magnol tarafından isimlendirilen bu cins 210 civarında tür içeren geniş bir grup oluşturur. Fosil kayıtları ile 95 milyon yıl öncesine kadar tarihlenmektedirler.

Bazı Türleri

Magnolia grandiflora




Çin herdem yeşil manolyası (Magnolia delavayi)


Fraser manolyası (Magnolia fraseri)



Top manolya (Magnolia globosa)




Büyük yapraklı manolya (Magnolia macrophylla)




Şemsiye manolya (Magnolia tripetala)

Japon büyük yapraklı manolyası (Magnolia obovata) 





Mor çiçekli manolya (M. x soulangeana)



Yorumlar