Fermantasyon


*
fermentation, school experiment
**
Fermantasyon Nedir?
  • Besin maddelerinin, canlı hücreler tarafından üretilmiş enzimler yardımıyla kısmen çürütülmesi olarak tarif edilebilir.
  • Oksijensiz solunum veya fermantasyon, enzim varlığının fark edildiği ilk olay olması itibari ile tarihsel bir öneme de sahiptir. Enzimler, kimya biliminin ilk dönemlerinde “ferment” olarak isimlendirilmiştir.
  • “Ferment” sözcüğü günümüzde fermantasyonda rol oynayan enzimler anlamında kullanılmaktadır.

Laktik Asid Fermantasyonu

Etil Alkol Fermantasyonu

Bazı Fermente Gıdalar



UYGULAMALAR:


Laktik ve Etil fermantasyonlar arasındaki farklılığın görülebilir hale gelmesi için dar ağızlı (250 veya 500 ml) iki erlen, İki adet plastik balon yeterlidir.
İlk erlene ılık süt ve maya olarak bir iki yemek kaşığı kadar yoğurt  bırakınız. Diğer erlene ise ılık su, bırakılan su miktarının ¼ kadar un ve bir yemek kaşığı kuru maya bırakınız.
Erlenlerin doldurulma işleminden sonra ağız kısımlarına birer adet plastik balon takınız ve bekleyiniz.
UYARI: Mayalar (bakteri veya mantar) canlı organizmalar olup aynen biz insanlar gibi sıcak ortamlara gereksinim duyarlar. Mayalı erlenlerinizın soğumaması için mutlaka önlem alınmalıdır.

ANİMASYON:



EĞLENCELİ BİR YARIŞMA YAPABİLİRSİNİZ:
Her öğrenci veya grup için birer adet erlen (pet şişe de olabilir), birer adet plastİk balon ve sınırsız miktarlarda maya materyalleri vererek eğlenceli bir (etil alkol fermantasyonu) yarışma düzenlenebilir.



Kazanan (balonu en çok şişen) öğrenci veya grubu not ile ödüllendirebilirsiniz. Kazananın neden ve nasıl kazandığını öğrencileriniz ile tartışınız.

Hazırlayan: Yavuz Yılmaz

Yorumlar