MAYA MADENCİLİĞİ



Yeast, Insect

Yeni mayalara hazırlıklı olun: Çiçek böcek ilişkisinden sonra maya böcek ilişkileri aydınlatılıyor.

***

Maya Nedir?
Mayalar mantarlar aleminden küçük canlı varlıklardır. - fakat bira ve peynirden endüstriyel kimyasallara ve biyoyakıtlara kadar her şeyi üretmede anahtar rol oynarlar- Bilim adamları, bu endüstrilerin üretim süreçlerinde kullanılmak üzere yeni mayalar bulunmasına yardımcı olabilecek yeni bir yaklaşım önermektedir.

Maya Böcek İlişkisi
Mayalar ve böcek türleri arasındaki ilişkilere odaklanan strateji, 21 Mart'ta tarihli Biological Sciences Proceedings'de yayınlanan bir makale ile ortaya konulmuş. Bu makale, böcek-maya ekolojisi anlayışımızı yeniden masaya yatırıyor. Özellikle de yaban arıları, arılar ve meyve sinekleri gibi şekerle beslenen böceklere odaklanarak endüstriyel mayaları çeşitlendirmeyi hedeflemektedir.

NC State Üniversitesi'nde doktora sonrası araştırmacı ve makalenin yazarı olan Anne Madden “Böcekler ve mayaların karşılıklı yarar ilişkisine dayanan birliktelikler geliştirdiğini biliyoruz” diyor.

Madden, “Mayalar, bazı böcekler gibi şekerler ile beslenirler” diyor. "Genel bir davranış biçimi olarak, böceklerin mayaların kokusunu tanıdığını düşünüyoruz, çünkü bu koku şeker kaynağının yakında olduğunu işaret eder. Böcekler beslenirken, istemeden mayaların bir kısmını toplar. Daha sonra başka bir şekere geçtiklerinde - çiçek nektarı ya da çürüyen meyve - mayaları da birlikte taşırlar. Bazı mayalar yeni çevrelere bu yolla yayılır. 

Bu ilişki önemlidir çünkü mayalar birçok endüstriyel uygulamada kullanılmaktadır. Mayalar, gıda ve meşrubat, biyoyakıt ve yem katkı maddeleri gibi çeşitli alanlarda kullanılıyor ve maya piyasası 3 milyar doların üzerinde hacme sahip. Birçok endüstri mayalara dayalı olarak çalışırken, endüstriyel kullanımda değerlendirilen çok az maya türü bulunmaktadır.

Madden, “Böcek ekolojisini ve maya böcek ilişkilerini anlamak, endüstriyel sektör için değerli olan daha iyi mayaları tanımlamamıza yardımcı olabilir,” diyor. "Sadece kullanılan türlerin çeşitlendirilmesi değil, belirli uygulamalara uygun yeni soyların geliştirilmesi bakımından da geniş bir kütüphane bulunmaktadır."

Endüstriler çiçek esterleri ya da aromalar üretebilen mayalar ile ilgilenmektedir. Bunlar ise mayaları böceklere çekici kılan aynı özelliklerden bazılarıdır.

Madden, “Böceklerde bulduğumuz mayaların birçoğu, bal ya da gül kokularını doğal olarak üretmede özellikle başarılıdır” diyor.


KAYNAK

https://scienmag.com/insects-could-help-us-find-new-yeasts-for-big-business/

Yorumlar