Aktivasyon Enerjisi ve ATP



*
activation energy
**
Aktivasyon Enerjisi Nedir?
***



  • Kimyasal reaksiyonları başlatmak için gerekli olan enerjiye aktivasyon enerjisi denir. 
  • En basit biçimde söylemek gerekir ise taneciklerin (element veya molekül) kimyasal değişim için bir araya getirilmeleri (etkileşim veya çarpışma) gerekir.
  • Bazı reaksiyonlar için oda sıcaklığı yeterlidir ancak örneğin havanın oksijeni ile odunun yapısında buluna organik maddeler arasında kimyasal bir reaksiyon oluşması (allevli yanma) için daha yüksek düzeyde bir aktivasyon enerjsi uygulanmalıdır.


Enerjinin Temel Molekülü ATP


Bütün hücrelerde canlılığın sürdürülmesi için enerji üretilmesi ve bu enerjinin kullanılması gerekir. Canlılık faaliyetleri için gerekli olan enerji genelde ATP molekülünden sağlanır. ATP nükleotit yapısında büyük bir moleküldür.

Hücrelerde glikojen, glikoz gibi moleküllerin enerjisi doğrudan kullanılmaz. Bu moleküller bir süreç sonucu parçalanarak enerjileri sentezlenen ATP moleküllerine aktarılır.



ATP’nin canlılar için önemi enerji dönüşümlerinde görev almasıdır. Organik besinlerin kimyasal bağlarından açığa çıkan enerji, öncelikle ATP’nin yüksek enerjili fosfat bağlarında depolanır. Bu süreçler ya da organik moleküllerden enerji alınarak ATP sentezlenmesi solunum reaksiyonları ile sağlanır.

Aktif taşıma, biyosentez, hareket ve sinir hücrelerinde impuls iletimi gibi birçok biyolojik aktivite için ATP gereklidir. Bu aktiviteler sırasında, ATP bir molekül su harcanarak ADP ve fosfata yıkılırken enerji açığa çıkarır. Bu enerji ilgili aktivitenin gerçekleşmesi için gerekli olan reaksiyonlar için kullanılır. ATP molekülü hücre içinde sentezlenir ve hücre içinde harcanır; bir hücreden diğerine aktarılamaz, depolanamaz.

Animasyonlar ve Anlatım: Yavuz Yılmaz
KAYNAK: MEB 9. SINIF BİYOLOJİ DERS KİTABI

Yorumlar