Kırmızı Liste Nedir?

 


What is Red List

IUCN Listesi


IUCN Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi ("IUCN Kırmızı Listesi") ve bitki ve hayvan türlerinin dünyadaki en kapsamlı Küresel Koruma durumu envanteridir. IUCN Kırmızı Listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından sürdürülmektedir.


İsviçre merkezli Doğa ve Doğal Kaynakların Korunması için Uluslararası Birliği, 89 devleti, 109 hükûmet kurumunu ve 800’den fazla hükûmet dışı kuruluşunu tek bir çatı altında topluyor.


1964 yılında kurulan, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'nin Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi hayvan, mantar ve bitki türlerinin küresel koruma durumu hakkında dünyanın en kapsamlı bilgi kaynağı haline geldi.


Kırmızı Liste Nedir?


IUCN Kırmızı Listesi, dünyanın biyolojik çeşitliliğinin ve sağlığının kritik bir göstergesidir. Türlerin bir listesinden ve durumlarından çok daha fazlası, biyolojik çeşitliliğin korunması ve politika değişikliği için eylemleri desteklemek ve hızlandırmak için güçlü bir araçtır. Geleceğimiz için gereken doğal kaynakları korumak için kritik öneme sahiptir. 


EX: (Tükenmiş): Kuşkuya yer bırakmayacak delillerle soyu tükenmiş olduğu ispatlanan türler.

EW: (Doğal ortamında tükenmiş): Vahşi yaşamda soyu tükenmiş, fakat diğer alanlarda (yetiştirme veya sergileme amaçlı) varlığını sürdüren türler.

CR: (Kritik tehlikede): Vahşi yaşamda soyu tükenme tehlikesi had safhada (extreme) olan türler.

EN: (Tehlikede): Vahşi yaşamda soyu tükenme tehlikesi çok büyük olan türler.

VU: (Hassas): Vahşi yaşamda soyu tükenme tehlikesi büyük olan türler.

NT: (Neredeyse tehdit altında): Şu anda tehlikede olmayan fakat yakın gelecekte VU, EN veya CR kategorisine girmeye aday olan türler.

LC: (Asgari endişe): Yaygın bulunan türler.

DD: (Yetersiz veri): Üzerinde yeterli bilgi bulunmayan türler.

NE: (Belirlenmedi): Şimdiye kadar yukarıdaki kriterlere uygunluğu değerlendirilmemiş türler.



Başta wikipedia olmak üzere ana akım mecralar canlı türleri hakkında daha geniş bilgi edindirmek amacıyla bu listeyi kullanmaktadırlar.

Bugüne kadar, IUCN Kırmızı Listesi için 147.500'den fazla tür değerlendirilmiştir.


KAYNAK


https://www.iucnredlist.org/
https://en.wikipedia.org/wiki/Juglans_nigra

Yorumlar