DIŞKI HAPI


 

Dondurulmuş dışkı bağırsak enfeksiyonu ile savaşıyor.

Yeni bir araştırmanın bulguları, dondurularak hap formuna dönüştürülen insan dışkılarının, katil olarak tabir edilen tahrip edici bazı bağırsak hastalıklarını tedavisinde kullanılabileceğini göstermektedir.

Doktorlar nakilden bahsederken, genellikle hasta ya da yaralanan kişilere sağlıklı bir organın nakledilmesi anlamında konuşmaktadırlar. Alışılmış durumda yeni doku sağlıklı bir bağışçıdan gelirdi. Ancak esprili bir yaklaşım ile bazen sağlıklı insanlar değersiz gibi gördükleri dışkılarıyla da bağışta bulunabilir.

Fikir parlak gelebilir ama dışkı nakillerinde bilimsel gereklilikler gözetilmek zorundadır. Tıbbi ekipler sağlıklı bir kişinin dışkılarından atılan bağırsak mikroplarını hasat eder. Bu mikroplar daha sonra Clostridium difficile ile enfekte bir hastada sağlıklı flora oluşumunu teşvik etmek amacı ile kullanılır . Sıklıkla C. diff denilen bu hastalık yapan bakteriler bağırsaklarda ağrı ve ishale neden olabilir. Bu enfeksiyonlar her yıl sadece Amerika Birleşik Devletleri'nde 14.000 kişiyi de öldürmektedir.

New York'taki Albert Einstein Tıp Fakültesindeki cerrahlarında Lawrence Brandt, dışkı nakillerinin yüz yıldan daha önce hayvanlarda başladığını söylemektedir. Bu erken vakalarda, prosedür atları veya ağır ishali olan diğer hayvanları tedavi etmekteydi. Doktorlar 1958'de dışkı naklini ilk kez bir insana yaptılar. Brandt, 1999'dan beri bu türden implantlar gerçekleştirmektedir.

Gastroenterology & Hepatology'nin Mart 2012 sayısında yayınlanan bir röportajda C. diff tedavisinin önemi vurgulanmıştı. 

Gastroenterolog Nedir?
Mide, bağırsak hastalıkları veya bir başka deyişle sindirim sistemi hastalıklarını tedavi eden doktorlara gastroenterolog denilmktedir.

İnsanlarda dışkı ile gerçekleştirlen nakiller çok başarılı olmuşlardır. Genellikle bir veya iki gün içinde bir hastanın hastalığını hafifletirler. Bugüne kadar yüzlerce kişi tedavi altına alındı. Ancak, tedaviler için sağlıklı mikroplar elde etmek bazen zorlu olmaktadır.

Doktorlar mikropları hasta bir hastanın bağırsaklarına nakletmek için bir dizi teknik kullandı. Bazıları rektumdan geçirmişlerdir. Diğerleri onları insanların yutabileceği haplara koydu. Ancak canlı mikroplar vücudun dışında kısa bir süre yaşayabilir. Dolayısıyla, "bağışlar" toplandıktan sonra tedavilerin 6 saatten daha kısa bir sürede gerçekleşmesi gerekiyordu.

Boston'daki Massachusetts General Hospital'da doktor olan Ilan Youngster, yeni çalışma için, ekibi bağışlanan dışkıdan sağlıklı bağırsak bakterileri çıkardıklarını belirtmektedir. Sonra iyi mikroplar kapsüllere donduruyor. Bu uygulama, mikropların "raf ömrünü" büyük ölçüde uzatır. Araştırmacılar, C. diff enfeksiyonları olan 20 kişiye kapsülleri verdiler. 14 hastada, iki günlük bir rejim veya 30 kapsül aldıktan sonra enfeksiyonlar düzeldi. İkinci tur kapsülden sonra dört kişi daha iyileşti. Araştırmacılar , Amerikan Tıbbı Derneği Dergisinde 11 Ekim'de bildirilen tedavi için genel başarı oranının yüzde 90 olduğunu belirtiyorlar.




KAYNAK

https://www.sciencenewsforstudents.org/article/pills-frozen-poop-fight-killer-disease

Yorumlar