GLUTEN EFSANESİ ÇÖKÜYOR MU?

 


*

Hazımsızlık şikayetlerine nedeni gluten değil fruktan olabilir.

**
Bilim adamları fruktana dikkat çekiyor.
***


Norveç'teki Oslo Üniversitesi ve Avustralya Monash Üniversitesi araştırmacıları, birçok kişinin buğday içeren gıdaları yedikten sonra yaşadığı şişkinliğin genellikle inanılan glutenden değil fruktan duyarlılığından kaynaklanabileceğini keşfetti.

Gastroenterology dergisinde yayınlanan makalesinde grup, fruktan ve gluten içeren veya içermeyen gıdaları yiyen gönüllülerle yaptıkları deneyleri ve çalışmanın sonuçlarını anlatmaktadır.

Son yıllarda gluten'e karşı duyarlılık sık rastlanır bir durum haline geldi -Nüfusun yüzde 13'ü kadarı gıda tüketiminden sonra şişkinlik yaşıyor ve bu nedenle glüten içermeyen ekmek ve makarna gibi gıdalar arıyorlar. Ancak, bu tür şişkinliğin nedeni yanlış yerde aranıyor olabilir. Glutensız gıdalar aramak yerine insanlar çok yakında fruktan içermeyen gıdalar arıyor olacak.

Fruktan, buğdayda ve soğan, sarımsak gibi bazı sebzelerde bulunan bir karbonhidrat türüdür. Önceki araştırmalarda fruktan ve irritabl bağırsak sendromu semptomları arasında olası bir bağlantı bulunmuştu. Bu nedenle araştırmacılar, daha az sorun yaratan sindirim problemlerinin de arkasında olup olmadığını merak ettiler. Bu konuda sonuç almak için gluten intoleransı teşhisi konulan 59 kişinin yardımına başvurulmuştur - her birine, birkaç hafta boyunca müsli baralar (Bir tür tahıl çubuğu) verildi ve deneyimlerini yazmaları istendi. Çubukların bazılarında glüten, bir kısmında ise fruktan bulunmaktaydı.

Ardından, araştırmacılar gönüllüler tarafından tutulan kayıtları incelediler ve sadece fruktan içeren çubukları yenildiğinde bilinen şişkinliği yaşadıklarını gördüler- kontrolleri ve glutenli çubuklarda ise bu durum görülmemiştir. Araştırmacılar, bağırsak problemlerine yol açan unsurun gluten deiğl fruktan olduğunu iddia ediyorlar. Son yapılan bazı araştırmalarda glutensiz diyetin tip 2 diyabet geliştirme riski doğurduğunun ortaya çıkmış olması da dikkate alınır ise yapılan deneyler ve ortaya konan iddia ayrıca önemlidir.

Fruktan Nedir?

Fruktan, lif sınıfından doğal bir polisakkarittir. İnülinler olarak adlandırılan gurup içerisinde beş çeşit fruktan bulunmaktadır.

Fruktan, bitkilerin genel olarak kök ve kök saplarında bulunur. Yer elması ve çayır otları gibi birçok bitki tarafından enerji depolamak için kullanılır. Çözünür ve fermente olabilir özelliktedir ancak bu bitkisel lif, inülin formunda olduğunda insan vücudunda erimez.

Not: Küçük miktarlardaki inülin prebiyotik (yayarlı bakteri besini) olarak kabul edilemktedir.

Fruktanlar, birçok ot türünün gövdelerinde bulunan önemli depolama polisakkaritleridir ve bir dereceye kadar donma toleransı sağlar. Bunun bir istisnası, fruktanları sentezleyemeyen pirinçtir.




KAYNAK

https://medicalxpress.com/news/2017-11-fructan-gluten-people-stomachs.html
https://tr.wikipedia.org/wiki/Fruktan


Yorumlar