GÜNEŞ HUNİSİ

 


Fotosistemlerden ilham alan bilim adamları yeni türden güneş kolektörleri geliştiriyor.

**


Araştırmacılar, güneş ışığını her yönde emen ve yüksek performanslı güneş pilleri gibi daha küçük yüzeylere yoğunlaştırabilen bir huni tasarladı. Huni vasıtası ile gerçekleştirilen işlem “zayıf ışık hasatı” olarak adlandırılmaktadır.

Araştırmacılar, her biri farklı dalga uzunluğunda etkili olan birden fazla huniyi istifleyerek, tüm güneş spektrumunu elektrik dönüşümüne yönlendirmenin mümkün olabileceğini düşünüyor.


Almanya'daki Braunschweig Üniversitesi'nden Peter Jomo Walla liderliğindeki bilim insanları, çalışmalarını Nature Communications dergisinin son sayısında bir makale olarak yayınladılar.

Güneş enerjisini geniş alanlardan toplayan ve daha küçük alanlara yönlendiren diğer türden güneş yoğunlaştırıcılar var olmasına rağmen, mevcut yöntemler belirli sınırlamalarla karşı karşıyadır. Örneğin gölgede iyi çalışmazlar, bunun yerine doğrudan güneş ışınlamasına gereksinim duymaktadırlar ve sonuçta genellikle aktif güneş takip sistemleri ile birlikte kullanılmaktadır.

Doğa, bu sınırlamaları aşan bir güneş kolektörü tasarlamanın imkansız olmadığını göstermiştir. Fotosentezi kullanan canlı organizmalarda yüzlerce rasgele yönlendirilmiş pigmentler yardımı ile fotonlar emilir ve enerji fotosentetik bir reaksiyon merkezine yönlendirir. Bu süreçteki her adım yaklaşık% 100 verimlilikle gerçekleşmektedir.

Yeni çalışmada araştırmacılar, ışığı toplayan hunileri doğanın tasarımını esas alarak modellendirdi. Cihazlar, rastgele yönlendirilmiş çok sayıda "verici" pigmentlerden oluşmaktadır; bunlar, hemen hemen tüm açılardan ışığı emebilir ve ışığı yönlendirmek için hepsi tek bir yönde yönlendirilmişlerdir. Işık daha az sayıdaki "alıcı" molekül üzerine odaklanmaktadır. Bu konsept, güneş yoğunlaştırıcılarının içsel kayıplarını % 10'un altına düşürebilir.


KAYNAK

https://phys.org/news/2018-03-sunlight-funnel.html

Yorumlar