KALICI DÖVMENİN BİYOLOJİSİ

 


Fransız araştırmacılar kalıcı dövmenin makrofaj nesilleri ile ilgili olduğunu söylüyor.
**


Fransız araştırmacılardan oluşan bir grup, makrofajlar olarak bilinen bağışıklık hücrelerinin kuşaktan kuşağa aktarılan içeriklere sahip olabileceğini iddia ediyor.

Bu iddia doğruysa, dövme mürekkebinin bağ dokusunda uzun ömürlü makrofajlar ile devam ettiği yönündeki inanışı tersine çevirebilir.

Fransa'da Marsilya-Luminy İmmünoloji Merkezi'nden Immunologist Sandrine Henri ve meslektaşları, deri makrofajların nasıl tepki vereceğini görmek için yeşil mürekkeple fare kuyruklarında dövmeler oluşturdu.

“Makrofajlar her şeyi yutar. Bu onların işi ” diyor Henri. “İşlerini düzgün bir şekilde yapabilselerdi, dövme mürekkebi hızla ortadan kalkardı.”

Deneysel Tıp Dergisi'nde 6 Mart'ta anlatılan deneyde, makrofajların mürekkebi beklendiği gibi topladığı, ancak sindirmediği tespit edildi. Araştırmacılar, hücreleri öldürene kadar mürekkep uyguladılar. Yaklaşık 90 gün sonra yeni makrofajlar devreye girip mürekkebi yeniden emdi. Araştırmacılar, bu yakalama-bırakma-yeniden yakalama döngüsünün dövmelerin korunmasının anahtarı olduğunu söylüyor.

Ancak, İngiltere'deki Bradford Üniversitesi'nde dermatoloji uzmanı Desmond Tobin, sonuçların insan dövmelerinin gizemini çözmediğini söylemektedir. Makrofajlar insanlarda farelere göre daha uzun yaşayabilir ve bu hücrelerin kalıcılığı insan derisindeki dövmeleri korumasında asıl etken olabilir.

Araştırmacılar, bu bulguların dövme giderilmesinde yardımcı olabileceğini söylüyor. Lazer terapisini cilt makrofajlarından kurtulmak için bir tedaviyle birleştirmek mürekkebi kırabilir.




Solda, makrofajlar yeşil dövme mürekkebi içerir. Hücreler öldürüldüğünde (ortada) pigment açığa çıkar. 90 gün içinde yeni makrofajlar pigmenti geri aldı.




KAYNAK

https://www.sciencenews.org/article/inked-mice-hint-how-tattoos-persist-people

Yorumlar