PLASTİK SİNDİREN ENZİM

 



Bazı plastikleri etkili biçimde parçalayabilen yeni bir enzim tasarlandı.
**

Bilim adamları, plastiklerden bazılarını sindirerek dünyanın en büyük çevresel sorunlarından birine potansiyel bir çözüm öneren bir enzim tasarladılar.

Bu keşif, yüzlerce yıldır çevreye atılan milyonlarca tonluk plastik şişe, polietilen tereftalat veya PET için geri dönüşüm yolu sağlayabilir.

Araştırma, Portsmouth Üniversitesi ve ABD Enerji Bakanlığı Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı (NREL) ekipleri tarafından yürütülmüştür ve Ulusal Bilimler Akademisi ( PNAS ) Bildiriler Kitabı'nda yayınlanmıştır .

Portsmouth Üniversitesi'nden Profesör John McGeehan ve NREL'de Dr. Gregg Beckham, PET'i sindiren yeni bir enzim olan PETaz'ın kristal yapısını çözdü ve bu 3D bilgisini nasıl çalıştığını anlamak için kullandı. Bu çalışma sırasında doğal formundan daha başarılı bir enzim yanlışlıkla üretildi.

Araştırmacılar, zaman içinde plastik parçalarının endüstriyel olarak işlenmesi için enzimi geliştirmeye çalışıyor.

Profesör McGeehan, “Plastiklerin 1960'larda popüler hale gelmesinden bu yana çok büyük plastik atık okyanuslarda yüzmektedir. Bir zamanlar dünyanın her yeri bozulmamış kumsallar ile kaplıydı.

"Hepimiz plastik sorunuyla başa çıkma hedefine katkı sağlayabilir, ancak sonuçta bu 'çekici materyalleri' yaratan bilim topluluğu, şimdi tüm gücünü gerçek çözümler geliştirmek için kullanmalıdır."

Japonya'da bir atık geri dönüşüm merkezinde evrimleştiği düşünülen doğal bir enzimin yapısını inceleyen araştırmacılar, plastiği bir bakterinin gıda kaynağı olarak indirgenmeye bıraktılar.

1940'lı yıllarda bir plastik olarak patentli olan PET, çok uzun zamandır doğada var olmadığından, ekip, enzimin nasıl evrimleştiğini ve onu iyileştirmenin mümkün olup olmadığını belirlemek için yola koyuldu.

Amacı, yapısını belirlemekti, ancak bir adım daha ileri gittiler ve kazayla PET plastiklerini parçalayan daha iyi bir enzim tasarladılar.




KAYNAK
https://phys.org/news/2018-04-plastic-eating-enzyme.html

Yorumlar