Nanopartiküler çay

 


*
Nanoparticle, Tea
**
Nanopartikül Nedir?

Nanopartiküller (NP) 100 nm’den daha küçük boyutlu katı esaslı parçacıklardır.

Nano kelimesi Yunanca kökenli olup ‘cüce’ anlamına gelir. Ölçüsü Nanometredir ve metrenin milyarda biri olarak bilinmektedir. Tahminen 10 atomluk bir genişliktedir. Çok yüksek düzeydeki yüzey alanları nedeniyle yüksek yüzey enerjisine sahiptirler.

Bulundukları yüzeye yapışma, yapışma yüzeyleri ile yüksek düzeyde etkileşebilme özelliklerine sahiptirler. 

Nanopartiküllerin sentezi için fiziksel metot, kimyasal metot ve biyolojik metot olmak üzere üç temel teknik kullanılmaktadır.

Fiziksel ve kimyasal sentez yönteminde oldukça toksik kimyasallar indirgeyici ve stabilizör ajan olarak kullanılmakta çevre ve hücre için toksisite riski taşımaktadır. Dolayısıyla bu yöntemler insan için yararlı ve uygulanabilir değildir. Ancak gelişen teknoloji ile birlikte günümüzde daha ucuz, güvenli, kontrol edilebilir ve toksik olmayan malzeme ihtiyacı doğmuştur. Bu arayış içerisinde nanopartiküllerin biyolojik ajanlar ile sentezi üzerine yapılan çalışmalar hız kazanmıştır.

Quantum dot Nedir?

Son yıllarda ortaya çıkan yeni bir yaklaşımla nanopartiküllerin 10 nm altı boyutları "quantum dot" olarak isimlendirilmeye başlanmıştır. 


Başlıca Uygulamalar:


Nanoshell, ya da nanoshell plazmonu, ince bir metalik kabukla kaplı bir dielektrik çekirdekten oluşan bir tür küresel nanoparçacıktır.

Nanoemülsiyonlar, 20- 200 nm boyutlarında damlacıklı emülsiyon yapılardır.

Dentritik Yapılar, tipik olarak küresel ancak kendi içerisinde dallanan sentetik polimerlerdir.


Kuantum dot, kuantum mekaniklerinden kaynaklanan nedenlerle daha büyük parçacıkların sahip olduğundan farklı olan optik ve elektronik özelliklere sahip, boyutu birkaç nanometreyi bulan yarı iletken parçacıklar olark tanımlanmaktadır ancak günümüzde 10 nm altı boyutlardaki nanopartiküller bu sıfatı almaktadır.

Nanoyapıların Kullanım Alanları

Nanoteknoloji, duyarlı sistemlerin ileri düzeyde küçülerek teknolojilerin oluşturulmasına imkan sağlamıştır. Bu yüzden, temiz, güvenli, çok uzun süreler dayanan akıllı ürünler oluşturmuştur. Bunlar da ulaşımda, tıpta, biyoteknolojide, tarımda, evde, iletişimde ve endüstride kullanılması sağlanmıştır. Nanomalzemeler nanoboyutlarda sentezlenmesiyle tıp ve biyoteknoloji alanlarında kullanılmaya başlanmıştır. Nanotüpler, nanokristaller, nanopartikeller, nanoteller ve nanoçubuklar nanoboyutlu yapılara örnek verilmektedir.


Çay yapraklarından elde edilen nanoparçacıklar akciğer kanseri hücrelerinin büyümesini engelliyor.

***
Swansea Üniversitesi ve Hintli araştırmacılar tarafından yapılan yeni araştırma kanserli hücrelerin %80 oranında yok edilebileceğini göstermektedir.

Ekip, keşfi,  quantum dots olarak adlandırılan bir tür nanoparçacık üretme yöntemini test ederken yaptı. Kullanılan nanoparçacıklar 10 nanometreden daha küçük parçacıklar. Bir insan saçı ise 40.000 nanometre kalınlığındadır.

Her ne kadar nanopartiküller sağlık hizmetlerinde kullanılsa da, yeni yöntem olan  quantum dots araştırmacıların dikkatini çekmiştir. Nanoteknoloji, farklı uygulamaları ile kanserle savaşım alanında ümit verici bir geleceği gösteriyor.

Quantum dots kimyasal sentez ile üretilebilir, ancak bu karmaşık, pahalı ve toksik yan etkileri olan bir süreçtir. Swansea liderliğindeki araştırma ekibi, çay yaprağı ekstresi kullanarak, toksik olmayan, bitki bazlı bir alternatif yöntem araştırmak üzere yola çıktı.

Çay yaprakları polifenoller, amino asitler, vitaminler ve antioksidanlar dahil olmak üzere çok çeşitli bileşikler içerir. Araştırmacılar, çay yaprağı ekstraktını kadmiyum sülfat (CdSO4) ve sodyum sülfit (Na2S) ile karıştırmış ve çözeltinin,  quantum dots oluşmasına neden olan bir süreçle inkübe edilmesini sağlamış. Elde edilen dotlar akciğer kanseri hücrelerine uyguladılar.


Bulgular özetle şöyledir:
  • Çay yaprakları, kimyasalların kullanılmasıyla karşılaştırıldığında daha basit, daha ucuz ve daha az toksik bir yöntemdir.
  • Çay yapraklarından üretilen  quantum dots, akciğer kanseri hücrelerinin büyümesini engellemektedir.
Kanser hücrelerine nanoporlar yoluyla nüfuz eden partiküller bunların% 80 oranında yok etmektedir. Bulgular, araştırmacılar tarafından sürpriz olarak nitelendiriliyor.


KAYNAK
https://phys.org/news/2018-05-nanoparticles-derived-tea-lung-cancer.html

Oskay Kahraman., SARCOPOTERIUM SPINOSUM (L.) SPACH TÜRÜNÜN EKSTRAKTI İLE NANOPARTİKÜL SENTEZİ VE NANOPARTİKÜLLERİN ANTİMİKROBİYAL ETKİSİNİN İNCELENMESİ. Yüksek Lisans Tez 

Kevser Günay., Nasturtium officinale R. Br. BİTKİSİNİN YAPRAK EKSTRAKTI KULLANILARAK, ÇİNKO (Zn) NANOPARTİKÜLÜNÜN (NP) BİYOSENTEZİ VE NANOPARTİKÜLÜN MCF-7 MEME KANSERİ HÜCRELERİ ÜZERİNE SİTOTOKSİK ETKİSİ. Yüksek Lisans Tez 


Yorumlar