*
Nanopartiküller (NP) 100 nm’den daha küçük boyutlu katı esaslı parçacıklardır.
Nano kelimesi Yunanca kökenli olup ‘cüce’ anlamına gelir. Ölçüsü Nanometredir ve metrenin milyarda biri olarak bilinmektedir. Tahminen 10 atomluk bir genişliktedir. Çok yüksek düzeydeki yüzey alanları nedeniyle yüksek yüzey enerjisine sahiptirler.
Bulundukları yüzeye yapışma, yapışma yüzeyleri ile yüksek düzeyde etkileşebilme özelliklerine sahiptirler.
Nanopartiküllerin sentezi için fiziksel metot, kimyasal metot ve biyolojik metot olmak üzere üç temel teknik kullanılmaktadır.
Fiziksel ve kimyasal sentez yönteminde oldukça toksik kimyasallar indirgeyici ve stabilizör ajan olarak kullanılmakta çevre ve hücre için toksisite riski taşımaktadır. Dolayısıyla bu yöntemler insan için yararlı ve uygulanabilir değildir. Ancak gelişen teknoloji ile birlikte günümüzde daha ucuz, güvenli, kontrol edilebilir ve toksik olmayan malzeme ihtiyacı doğmuştur. Bu arayış içerisinde nanopartiküllerin biyolojik ajanlar ile sentezi üzerine yapılan çalışmalar hız kazanmıştır.
Quantum dot Nedir?
Son yıllarda ortaya çıkan yeni bir yaklaşımla nanopartiküllerin 10 nm altı boyutları "quantum dot" olarak isimlendirilmeye başlanmıştır.
Başlıca Uygulamalar:
Nanoshell, ya da nanoshell plazmonu, ince bir metalik kabukla kaplı bir dielektrik çekirdekten oluşan bir tür küresel nanoparçacıktır.Nanoemülsiyonlar, 20- 200 nm boyutlarında damlacıklı emülsiyon yapılardır.
Nanoyapıların Kullanım Alanları
Nanoteknoloji, duyarlı sistemlerin ileri düzeyde küçülerek teknolojilerin oluşturulmasına imkan sağlamıştır. Bu yüzden, temiz, güvenli, çok uzun süreler dayanan akıllı ürünler oluşturmuştur. Bunlar da ulaşımda, tıpta, biyoteknolojide, tarımda, evde, iletişimde ve endüstride kullanılması sağlanmıştır. Nanomalzemeler nanoboyutlarda sentezlenmesiyle tıp ve biyoteknoloji alanlarında kullanılmaya başlanmıştır. Nanotüpler, nanokristaller, nanopartikeller, nanoteller ve nanoçubuklar nanoboyutlu yapılara örnek verilmektedir.Çay yapraklarından elde edilen nanoparçacıklar akciğer kanseri hücrelerinin büyümesini engelliyor.
- Çay yaprakları, kimyasalların kullanılmasıyla karşılaştırıldığında daha basit, daha ucuz ve daha az toksik bir yöntemdir.
- Çay yapraklarından üretilen quantum dots, akciğer kanseri hücrelerinin büyümesini engellemektedir.
KAYNAK
https://phys.org/news/2018-05-nanoparticles-derived-tea-lung-cancer.html
Yorumlar
Yorum Gönder