Korona, Yağları Seviyor

 


*

Covid 19 and Lipids

**

Covit 19 hücreleri yağlandırıyor.

Koronavirüs hastalığına neden olan COVID-19, bazı moleküler mekanizmaları ele geçirerek vücudun yağ depolarını işleten sistemleri yönlendirebiliyor,. Covit 19 virüsünün, kendi yayılımına yardımcı olan hücresel yağ depolarını artırdığı belirlendi.

Bilim adamları SARS-CoV-2 için yağın önemli rolünü keşfettikten sonra, virüs çoğalımını durdurmaya çalışmak için hücre kültürü ortamında kilo verme ilaçları ve yağları hedefleyen başka bileşikler kullandılar. Yağ takviyesi kesilen virüs, 48 saat içinde çoğalmayı durdurdu.

Nature Communications'daki son makalenin yazarları, sonuçların insanlarda değil, hücre kültüründe olduğuna dikkat çekiyor; Bu tür bileşiklerin COVID teşhisi konan insanlar için umut vaat edip etmediğini görmek için çok daha fazla araştırma yapılmalı. Ancak Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi ve Enerji Bakanlığı'nın Pasifik Kuzeybatı Ulusal Laboratuvarı'ndan bilim adamları, çalışmayı virüsü anlamaya yönelik önemli bir adım olarak nitelendiriyor.

Virüsün Yakıtı Yağ mı?

Ekip, yüksek vücut kitle indeksi ve kardiyovasküler hastalık ve diyabet gibi durumları olan kişilerin hastalığa karşı daha duyarlı olduğu gözlemlerine dayanarak çalışmaya başladı.

Ekip, SARS-CoV-2'nin iki farklı insan hücre hattındaki 400'den fazla lipit üzerindeki etkisini inceledi. Bilim adamları, lipit seviyelerinde büyük bir değişim belirlediler. Bazı yağlarda 64 kata varan artış gözlendi. Hücre hatlarındandan birisinde, yağların yaklaşık yüzde 80'i virüs tarafından değiştirildi; diğerinde, yarısından biraz daha fazla seviyelerde değişim gözlendi.

En çok etkilenen lipitler, trigliseritlerdi. Trigliseritler sağlığımız için çok önemlidir, enerji depolamamıza ve hücre zarlarının sağlıklı kalmasına hizmet eder.

SARS-CoV2 hücrelerimizdeki trigliserit sayısını artırıyor. Virüs, ayrıca yağ işleme sistemimizin çoğunu değiştiriyor. Bilim adamları, virüsün 29 proteininden 24'ünün lipit seviyeleri üzerindeki etkilerini araştırdılar.

Ekip, bazı viral proteinlerin trigliserit seviyeleri üzerindeki etkisinin kuvvetli olduğunu tespit etti. Bulgularından yararlanarak vücudun yağ işleme sistemini bozma potansiyeline sahip olabilecek birkaç bileşik de belirlenmiş durumda. 


Virüsü Durdurmak

Onaylanmış bir kilo verme ilacı, aynı zamanda bir lipaz inhibitörü olan Orlistat, viral replikasyonu durdurmaktadır. GSK2194069 olarak bilinen deneysel bir bileşik de virüsü durdurdu. Bu ve diğer bileşikler, test edilen tüm SARS-CoV2 varyantlarına karşı ( alfa, beta, gama ve delta) etkili olmaktadır.


KAYNAK

scienmag.com




Yorumlar